Meny

Fem år i fengsel for Joshua French

FEM ÅR: Nå har livstidssdømte Joshua French sittet i fengsel i Kongo i fem år. Ingenting tyder på at en løslatelse nærmer seg. Her fra domsavsigelsen i Kinshasa i februar. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem år etter at Joshua French (33) ble fengslet og beskyldt for spionasje, våpenbesittelse og medvirkning til drap sitter han fremdeles i kongolesisk fengsel. Ingenting tyder på at han er nær noen løslatelse.
Joshua French og Kongo-saken:
  • Joshua French, født 7. april 1982, er norsk og britisk statsborger. Han ble kjent med Tjostolv Moland da de begge tjenestegjorde i Telemark Bataljon. De to startet et sikkerhetsselskap i Uganda etter at de forlot Forsvaret.
  • French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. French ble pågrepet 9. mai mistenkt for drapet. To dager senere ble også Moland pågrepet. Begge nektet straffskyld.
  • Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte dem begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men bare Moland ble dømt for selve drapet.
  • De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.
  • Før jul i 2011 ble de to overført til det militære fengselet Ndolo i Kinshasa.
  • 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i fengselscellen han delte med French. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.
  • 6. desember i fjor ble Joshua French tiltalt for å ha drept kameraten.
  • 19. februar ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

– Vi håper og venter på en løsning på ett eller annet vis, skrev moren Kari Hilde French på familiens støtteside på Internett denne uken.

Utenriksdepartementet sendte i desember i fjor Kai Eide som spesialutsending for å håndtere saken og har siden opprettholdt trykket mot kongolesiske myndigheter. Etter at French i februar ble kjent skyldig i drap på kameraten Tjostolv Moland og nok en gang dømt til livstidsstraff, har arbeidet fortsatt mer i det stille, og i UD er de tilbakeholdne med å gi detaljer om det diplomatiske arbeidet.

– Ingen enkle løsninger

– Vi fortsetter vår innsats for å få til en løsning på saken, men jeg tror ikke det er klokt å spekulere på når dette kan skje. Det at denne saken allerede har trukket ut i fem år, viser at det ikke finnes enkle løsninger, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB.

Advokat Hans Marius Graasvold, som har fungert som French sin juridiske rådgiver, har tillit til arbeidet UD gjør, selv om heller ikke han ser noen snarlig løsning på saken eller nært forestående retur til Norge for French.

– Jeg har tiltro til det arbeidet UD gjør nå. Selv om saken ligger litt i dvale i offentligheten så er det ikke sånn at den ligger i dvale i en grøft langs det diplomatiske sporet, sier Graasvold til NTB.

Les også: Graasvold frykter French vil dø i fengsel uten hjelp

Fire dødsstraffer

Fredag er det fem år siden French ble pågrepet av kongolesiske myndigheter og sammen med avdøde Tjostolv Moland mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Etter en ankerunde ble French funnet skyldig i medvirkning til drapet og med andre tiltalepunkter dømt til fire dødsstraffer og en livstidsdom.

Siden rettssaken mot French endte med enda en dødsdom i februar, har situasjonen for 33-åringen vært vanskelig. Dommen for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i august i fjor ble ikke anket ettersom helsetilstanden hans hadde gått i bratt nedoverbakke under rettssaken.

– Påkjenningene med rettssaken etter Molands dødsfall og en langvarig soning under vanskelige forhold gjør at den humanitære situasjonen for French har vært vanskelig over tid, sier Andersen i UD.

Les også: French dømt for drap på Moland - en komplett skandale, mener advokat

Hjem til Norge

Foran øynene på retten, forsvarerne og et tallrikt norsk pressekorps som overførte den militære rettsprosessen direkte til Norge, var det tydelig at French strevde som følge av søvnproblemer og måneder under massivt press. I tiden etter dommen har problemene vedvart, og moren, som daglig har brakt mat til sønnen i det militære Ndolo-fengselet, har videreformidlet hvordan French har det i fengselet.

– Joshua er over den verste fysiske krisen, men den mentale påkjenningen med å fortsatt være her i Kongo etter på nytt å ha blitt dømt for noe han ikke har gjort, er stor, skrev Kari Hilde French tirsdag på bloggen som er opprettet for saken.

– Saken tok en markant vending etter Tjostolv Molands dødsfall i august i fjor. Utviklingen i etterkant har krevd særskilt oppfølging fra UDs side og ytterligere synliggjort behovet for en løsning som innebærer at French kan komme hjem til Norge, skriver UD i en uttalelse til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus