Meny

Norge til finalen i Melodi Grand Prix

Det norske eurovisjonshåpet Carl Espen Thorbjørsen og hans «Silent Storm» er tredje bidrag på MGP-scenen i København i kveld. Foto: NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er så glad at jeg ikke har ord. Norges Carl Espen Thorbjørnsen er i lykkerus.

– Nå er jeg så glad at jeg ikke har ord. Jeg er så uendelig glad, og veldig fornøyd med min egen opptreden. Det harde arbeidet har gitt resultater!

Den norske 31-åringen fra Osterøy i Hordaland sier fra Greenroom at han er i en ekstrem lykkerus.

– Jeg tror jeg trenger litt tid til å forstå hva som egentlig har skjedd. Det er en så utrolig stor ære å bli stemt frem av hele Europa til finalen. Og ikke minst å kunne innfri forventningene og tilliten det norske folk har gitt meg. Jeg takker og bukker for muligheten dere har gitt meg, og skal bruke det neste døgnet på å ta det til nye høyder i finalen.

Med en mørk sal lyst opp av mobiltelefoner gjorde Carl Espen Thorbjørnsen en mektig framføring av sangen «Silent Storm» i Eurovision Song Contest torsdag kveld.

Les også: Carl Espen: – For et kick!

Det norske eurovisjonshåpet gikk av scenen som tredje artist på MGP-scenen i København i kveld.

- Jeg følte at det gikk bra. Jeg kjente at nervene var der, men på en helt annen måte i dag. Nå var jeg forberedt til å takle dem på en god måte, skrev Carl-Espen fra Greenroom rett etter at han var ferdig med opptredenen. En opptreden som av ABC Nyheters anmelder ble vurdert til en femmer på terningen.

Norge var på forhånd regnet som en av favorittene blant de 15 landene som kjempet om å være blant de ti som får være med videre.

Her er landene som går videre: SVEITS, SLOVENIA, POLEN, ROMANIA, NORGE, HELLAS, MALTA, HVITERUSSLAND, FINLAND og ØSTERRIKE.'

Både Sverige og Island tok seg videre fra den første semifinalen tirsdag. Dermed er alle de nordiske landene med i finalen lørdag.

Les også: Sverige og Island gikk videre

Her er vår vurdering av kveldens låter:

1) MALTA: Firelight - Coming Home
Genuin og ekte låt med mange musikalske kvaliteter. Fin melodi, god variasjon, godt akkompagnement og spennende detaljer. Neppe noen vinner, men fortjener både finaleplass og god plassering. Dette er mer enn godkjent.

2) ISRAEL: Mei Feingold - Same Heart
Starter litt prøvende og overdramatisk - med kjedelig gitarriff og en skummel kvinnestemme. Så tar det seg litt opp i refrenget før det stabiliserer seg i det dårlige og masete. En låt som dessverre ikke engasjerer. Skuffende fra Israel i år. Nå er det Norge dere!

 

3) NORGE: Carl Espen - Silent Storm
Nakent, melodiøst og totalt blottet for billige fiksfakserier. Deilig svulstig og sikkert fremført av en stødig Carl Espen, men mangler muligens det lille ekstra, det lille brekket som kunne ha hevet det ytterligere og heeeelt til topps. Så spørs det da om dette vil fenge Norge like mye som vi liker det.

4) GEORGIA: Mariko & The Shin - Three Minutes to Earth
Dyktige musikere med en utradisjonell låt - som dessverre har landet i gal konkurranse. Three Minutes to Earth har flere låtmessige kvaliteter. Men til tross for at bandet har med seg egen fallskjerm på scenen, blir det nok buklanding her i Eurovisjons-universetet. Den blir rett og slett for spesiell, og mangler universell appell.

5) POLEN: Donatan & Cleo - My Slowianie
Flotte jenter, fin dekorasjon, kule, tradisjonelle klær - og en utrolig enerverende melodi som man ikke skjønner bæra av. Skjønt, årets polske bidrag er vel strengt tatt en rytme mer enn en faktisk melodi. Instrumentaldelen i midten er et lyspunkt, men får resten av låten til å fremstå som enda verre.

6) ØSTERRIKE: Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix
Dette er en artist du legger merke til, men kanskje ikke først og fremst på grunn av låten. Conchita Wurst er som en Dana International med pocoloco-skjegg, og fremfører en helt grei powerballade uten de store toppene eller bunnene.

7) LITAUEN: Vilija Mataciunaité - Attention
Utsturdert, uinteressant og overkoreografert låt hvor en dame gjør lite annet enn å skrike etter oppmerksomhet. Oppmerksomheten er ufortjent, gå heller på do. Dette er nemlig bare litauisk maskinpop blottet for sjel og nerve. Men - Vilija får et ekstra poeng for stemmen.

8) FINLAND: Softengine - Something Better
Småfengende britpop fra Coldplay-landskapet. Slett ikke verst fra guttene i bandet Softengine, men en bedre melodi hadde gjort seg. Svak firer.

9) IRLAND: Can-Linn feat. Kasey Smith - Heartbeat
Dette blir som en matrett der du setter sammen mange ingredienser du liker i den tro at det må smake fantastisk. Og så smaker du på helheten og merker at det ikke smakte så godt likevel. Omtrent slik er årets irske bidrag, hvor gammel tradisjon smelter sammen med moderne rytmer i en melodi som er av det svake slaget.

10) HVITERUSSLAND: Teo - Cheesecake
I den første semifinalen hadde Latvia en låt om hvor vanskelig det er å bake kake. Årets hviterussiske bidrag handler om selve kaka, en fiks ferdig ostekake - som dessverre ikke er så innbydende som man skulle håpe. Det virker som om man har droppet mange av ingrediensene, men likevel tvinger folk til å spise resultatet.

11) MAKEDONIA: Tijana Dapcevic - To The Sky
Nå er vi inne i et svakt strekk. Denne er et skremmende ukult forsøk på å være kul. Denne rockelåten hadde vært umoderne for to tiårsiden. Det mest interessante er den frenetiske danseren som forsøker å stjele showet fra vokalist Tijana.

12) SVEITS: Sebalter - Hunter of Stars
Dette er en låt hvor du kan ta deg selv i å slå takten eller plystre med. Dessverre er ingrediensene mer fengende enn helheten. Det positive: Plystring, sjarm, banjo og fengende fiolin. Det negative: Svak vokal, kjedelig låt og tyveri av garderoben til Alexander Rybak 2009.

13) HELLAS: Freaky Fortune feat. Riskykidd - Rise Up
Balkanstarten er svulstig og lovende. Så snur det hele 180 grader og blir verken lovende eller fengende. Nok en låt som spriker i to retninger, og den ene retningen er klart bedre enn den andre.

14) SLOVENIA: Tinkara Kovac - Spet (Round and Round)
Halvgod eventyrballade med smakfull innkledning. Dessverre kommer låten fra den nederste skuffen hva kreativtet og utfordring gjelder, dermed ender det hele opp som en typisk rett inn og rett ut-ballade, som er glemt med en gang den er ferdig.

15) ROMANIA: Paula and Ovi - Miracle
Hyggelig gjensyn med norsk-rumenske Ovi og Paula, som tidligere har gjort det bra med «Play with fire». Låten Miracle er imidlertid en mye svakere låt - og føles som maskinprodusert eurotrash uten spennende finesser du kunne fokusert på. Sikker fremførelse hever den likevel opp til en treer i kveld.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus