Kjos får refs av LO

Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian kan konstatere at flyselskapet hans er i streik for aller første gang. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian kan konstatere at flyselskapet hans er i streik for aller første gang. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.

LO-forbundet Handel og Kontor rykker ut med full støtte til de kabinansatte i Norwegian. Samtidig anklages konsernsjef Bjørn Kjos for å planlegge streikebryteri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi står fullt og helt bak de organiserte i Parat, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes til NTB.

– Den typen metoder som Norwegian-sjef Bjørn Kjos nå benytter seg av, tar vi sterk avstand fra. Han bør utvise lojalitet og respekt for forhandlingssystemet som vi har i Norge, sier hun.

Sundnes viser blant annet til tekstmeldingen som Norwegian sendte til sine ansatte midt under meklingsinnspurten tirsdag kveld. SMSen lister opp konsekvensene ved en streik og ble oppfattet som en trussel av arbeidstakerorganisasjonen Parat – et forbund under LO-konkurrenten YS' paraply.

Les også: René streiker alene for 1200 Norwegian-ansatte

– Streikebryteri

At Norwegian i tillegg åpner for å erstatte de streikende med innleid, utenlandsk arbeidskraft provoserer.

– Framgangsmåten til Kjos og selskapet er utidig og unorsk. Han gjør klokt i å søke råd hos arbeidsgivere som har vært i lignende situasjoner tidligere, sier LO-toppen.

Jusprofessor Stein Evju slår fast at det vil være streikebryteri å leie inn fly og utenlandsk personale på innenriksflyginger.

– Å sette andre til å gjøre oppgaver som streikende ellers ville ha gjort, er streikebryteri, fastslår Evju overfor NRK.

Les også: – Har aldri opplevd maken til oppførsel

Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian antydet selv en slik løsning under en pressekonferanse onsdag.

– Vår førsteprioritet er å ivareta passasjerene. Vi ser på alle mulige tiltak for at de skal kunne fly akkurat som planlagt, sier Kjos til NTB.

Han understreker at alternativer som innebærer streikebryteri, ikke er aktuelle.

Uvvist når

En mulig storstreik vil i første omgang berøre innenriksflyginger i Norge, samt flyginger ut av Norge og Danmark. Meklingen mellom NHO Luftfart og Parat brøt sammen natt til onsdag da arbeidsgiversiden ikke ville godta en felles tariffavtale for de ansatte i Norge og Danmark.

– Det er trist. Jeg hadde ikke inntrykket av at de i kabinen hadde lyst på noen streik. Det er uansett ikke aktuelt for meg å gå på akkord med hvordan selskapet drives for å møte framtidens utfordringer, sier Kjos.

Les også: Norwegian beklager streiken

Onsdag morgen ble ett medlem fra de kabinansattes fagforening Parat tatt ut i streik, noe som først og fremst er en symbolsk handling, for å vise at streiken er i gang. Siden streiken er i gang, er det mulig å trappe den opp senere, noe som trolig skjer dersom forhandlingene i Danmark ender i brudd.

Det kan skje når som helst i løpet av de nærmeste 18 dagene, og vil uansett skje fem dager etter at meklingsmannen innser at det ikke er mulighet for å komme fram til enighet. En streik i Norge og Danmark vil omfatte 1.200 kabinansatte.

Etter det NTB forstår, er det liten eller ingen mulighet for at partene i Danmark blir enige, når det ikke har vært tegn til bevegelse mellom partene i Norge på hovedkravet.

Historiens minste streik

Kabinansatte René Gustavsen er foreløpig den eneste som er tatt ut i norgeshistoriens minste streik.

– Det føles ikke så innmari ensomt. Jeg er én person, men jeg representerer 1.200 medlemmer, så sånn sett kan det bli ganske stort, sier Gustavsen til NTB.

Gustavsen sitter i styret i Norwegians kabinforening og mener det er naturlig at han bærer byrden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus