Meny

Nytt grusomt angrep mot landsby i Nigeria

Støttemarkering for jentene som er kidnappet av Boko Haram i Nigeria, utenfor den Nigerianske ambassaden i Washington tirsdag. USA sender militære eksperter og politifolk til landet for å bidra i letingen etter de bortførte jentene. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil 300 mennesker skal ha blitt drept i nok et grusomt angrep nord i Nigeria. Samtidig vil USA, Storbritannia og Frankrike bidra til å finne de over 200 skolejentene som ble kidnappet av ytterliggående islamister for tre uker siden.

Nigeriansk politi lovet onsdag en dusør på nær 1,8 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at skolejentene blir reddet fra den ekstremistiske gruppen Boko Haram.

Men samtidig som flere vestlige land vil bidra til å finne jentene, melder lokale kilder at de blodige angrepene i den nordlige delen av landet fortsetter som før.

Både øyenvitner og flere lokale politikere sier at Boko Haram har tatt livet av mellom 100 og 300 personer under et raid mot landsbyen Gamboru, like ved grensen til Kamerun.

Angriperne kom i pansrede kjøretøy, pickup-lastebiler og motorsykler, skriver avisen Daily Trust.

– Folk teller fortsatt lik. De har telt over 200, og de er ikke ferdige ennå, opplyste lokalpolitikeren Abdulrahman Terab onsdag. Senere oppga en senator at rundt 300 mennesker var blitt drept, mens lokale innbyggere sier at over 100 personer er funnet drept, og at dødstallet kan stige.

Les også: Vil hjelpe Nigeria med å finne bortførte skolejenter

Vestlig hjelp

Gamboru ligger i Borno, delstaten der nærmere 300 skolejenter ble bortført fra en kostskole i midten av april. Noen av dem greide å rømme, andre døde under flukten, men 223 jenter sitter fortsatt fanget.

Både USA, Storbritannia og Frankrike ønsker nå bidra i jakten på de ytterliggående islamistene som terroriserer lokalbefolkningen nord i landet. Det skjer etter at saken denne uken har fått stor oppmerksomhet i vestlige medier.

USA sender et team med både militære eksperter og politifolk, mens Storbritannia har tilbudt seg å gi uspesifisert «praktisk hjelp».

Ifølge avisa The Guardian vurderer regjeringen å sende spesialsoldater og et overvåkingsfly.

Les også: Boko Haram vil selge bortførte skolejenter i Nigeria

Onsdag lovet også Frankrike å bidra til at jentene, som er i alderen 16-18 år, blir funnet.

– Vi har å gjøre med en av de grusomste former for terrorisme fordi det involverer kidnapping og salg av barn, sa regjeringens talsmann Stephane Le Foll etter et regjeringsmøte, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Selges som slaver

Denne uken truet Boko Harams leder med å selge jentene som slaver på et marked, noe som har vakt bestyrtelse i flere vestlige land. Noen av jentene risikerer å ende opp som prostituerte i europeiske byer, sier den danske professoren Holger Bernt Hansen til Jyllands-Posten.

Ytterligere elleve jenter ble borført fra en landsby nord i Nigeria tirsdag.

Boko Haram har i årevis terrorisert den nordlige delen av Nigeria. I 2011 sto gruppen også bak angrepet på FN-kontorene i hovedstaden Abuja der den norske juristen Ingrid Midtgaard var blant ofrene.

De fleste angrepene har imidlertid vært rettet mot skoler, og ved flere tilfeller har sovesaler blitt påtent slik at elevene har brent inne.

Gruppa mener at skolegang etter vestlig mønster er synd og har derfor rettet mange av angrepene sine mot skoleungdom.

– Rask aksjon

USA varslet tirsdag at et amerikansk team bestående av både militære eksperter og politifolk skal delta i forsøket på å finne jentene. Utenriksminister John Kerry understreker at det er snakk om en meget rask aksjon.

– Den vil begynne med det samme. Dere kommer til å se en svært, svært raskt reaksjon, sier Kerry, ifølge The Washington Post.

Den britiske regjeringen vurderer på sin side å sende spesialsoldater og et overvåkingsfly til Nigeria i jakten på kidnapperne, opplyser regjeringskilder til The Guardian.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus