Nye toner fra Putin om Ukraina-krisen

Russland har trukket tilbake styrker fra den ukrainske grensen, ifølge Putin. Foto: AFP / NTB scanpix.
Russland har trukket tilbake styrker fra den ukrainske grensen, ifølge Putin. Foto: AFP / NTB scanpix.

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer separatister i Ukraina til å utsette folkeavstemningen om uavhengighet. Samtidig hevder han russiske styrker er trukket tilbake fra den ukrainske grensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prorussiske separatister sørøst i Ukraina har ønsket en folkeavstemning om løsrivelse, og den skal etter planen holdes søndag.

– Vi ber representantene i sørøst om å utsette folkeavstemningen som er planlagt 11. mai, for å legge til rette for nødvendig dialog, sa Putin på en pressekonferanse etter et møte med OSSE-sjef Didier Burkhalter i Moskva onsdag.

Skal diskutere anmodning

Like etter sa separatister i den østukrainske regionen Donetsk at de vil vurdere anmodningen.

– Vi kommer til å diskutere det i vår forsamling i morgen, sa Denis Pusjilin, en av lederne i den selvutnevnte Folkerepublikken Donetsk.

– Vi har den største respekt for president Putin. Hvis han mener at det er nødvendig, vil vi selvsagt diskutere det, sa han videre.

Les også: NATO: – Ingen tegn til russisk tilbaketrekning

I mars ble det holdt en folkeavstemning på Krim-halvøya om uavhengighet fra Kiev, som endte med at halvøya ble annektert av Russland.

Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk kaller imidlertid Putins oppfordring til separatistene «tomprat», ifølge ukrainsk Interfax. I søndagens planlagte folkeavstemninger skal det stemmes over større selvstendighet fra Kiev eller fullstendig løsrivelse. Avstemninger skal blant annet finne sted i regionene Donetsk og Lugansk.

– Styrker trukket tilbake

På onsdagens pressekonferanse sa Putin også at russiske styrker stasjonert ved den ukrainske grensen, er trukket tilbake.

– Det er gjentatte ganger blitt uttrykt bekymring knyttet til våre styrker ved den ukrainske grensen. Vi har trukket dem tilbake. I dag er de ikke ved den ukrainske grensen, de er i sine vanlige treningsområder, sa Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Men det amerikanske forsvarsdepartementet har ikke sett noe som tyder på en tilbaketrekning. Det samme har en NATO-kilde opplyst til Reuters.

– Vi har ikke sett noen tegn til at russiske styrker flytter på seg, og vi har lenge bedt Russland trekke tilbake styrkene fra grensen, sa Pentagon-talsmann Steve Warren onsdag ettermiddag.

På spørsmål om Russland kan trekke tilbake soldater uten at Pentagon ser det, svarte Warren at «vi ville ha vist om det».

– Vi vil selvfølgelig ønske velkommen en betydelig russisk tilbaketrekning, påpeker Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Tviler på invasjon

– Flere og flere eksperter både i Vesten og i Russland tviler på at russerne vil intervenere militært, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB.

Bukkvoll er usikker på hvorfor Putin sier russiske styrker er trukket tilbake.

– Forsvarsminister Sergej Sjoigu sa noe lignende for noen dager siden. Jeg har ingen forklaring på hvorfor de sier at styrkene er trukket tilbake når dette ikke er tilfelle, men russerne låser seg jo litt ved å slå dette fast, sier Bukkvoll.

Putins oppfordring til separatistene om å utsette folkeavstemningen om løsrivelse er han usikker på hvordan vil bli mottatt.

– Han har ikke kontroll over separatistene i den forstand at de tar ordre fra ham. Samtidig tolker de nok uttalelsene som et uttrykk for at de står mer alene overfor ukrainske maktapparatet, sier Bukkvoll.

– Riktig retning

Tonen fra Moskva er langt mildere enn det den har vært de siste dagene. Ukrainas planlagte presidentvalg 25. mai – som Russland tidligere har kritisert i skarpe ordelag – ble av Putin onsdag omtalt som «et skritt i riktig retning ». Men først må voldshandlingene i Ukraina stanses, påpekte han.

Den russiske børsen reagerte umiddelbart på Putins uttalelser og steg 3 prosent onsdag ettermiddag. Landets økonomi er blitt hardt rammet av krisen, og rubelen har de siste måneden falt kraftig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus