Solberg: – Norge har ikke mistet ansikt

Statsminister Erna Solberg (H) slår tilbake mot Dalai Lama-kritikken: – Norge har ikke tapt ansikt eller troverdighet i menneskerettighetsspørsmål, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og stortingspresident Olemic Thommessen (H) har måttet tåle massiv kritikk hjemme og ute for avgjørelsen om å ikke møte Tibets åndelig leder og tidligere fredsprisvinner Dalai Lama under hans norgesbesøk denne uken.

Aftenposten skriver på lederplass onsdag at Norge har tapt ansikt i saken og at vi har snudd ryggen til våre egne verdier.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at hun mener avgjørelsen vil være svært skadelig for Norges omdømme internasjonalt.

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken.

Les også: Slik ble Dalai Lama mottatt da han viste seg i Oslo

– Jeg mener vi faktisk står opp for norske verdier og interesser, og jeg mener ikke vi har tapt ansikt. Med vår avgjørelse sørger vi for at vi faktisk kan være med på å påvirke verden, og at vi kan få en reell mulighet til å bli hørt i viktige spørsmål som menneskerettigheter, klima og fattigdomsbekjempelse, sier Solberg til NTB.

Solberg prioriterte onsdag formiddag pressemøter i statsministerboligen samtidig som Dalai Lama ble mottatt av Nobelkomiteen et par kvartaler unna.

Se videointervjuet med statsministeren øverst i artikkelen

Troverdighet

Solberg er ikke enig i at Norge nå har mistet troverdighet internasjonalt når det gjelder menneskerettighetsspørsmål.

– Det er veldig mange land som ikke møter Dalai Lama, fordi de vet at for å kunne delta i en konstruktiv dialog om viktige spørsmål internasjonalt, så må de ha et forhold til landet som er verdens største land, verdens nest største økonomi og en vetomakt i FN, sier hun.

– Jeg mener for eksempel ikke at Tyskland, Storbritannia og Danmark ikke kan snakke med troverdighet om menneskerettighetsspørsmål fordi de ikke møter Dalai Lama, sier Solberg.

Les også: - Har ingenting å si til regjeringen

– Lett å fnyse

Solberg sier den enkleste løsningen for regjeringen ville ha vært å møte Dalai Lama.

– Det er selvfølgelig mye enklere å si at Norge alltid står med flagget høyt. Men da tror jeg vi kunne sett at noen hevet øyebrynene og tenkte at Norges politiske ledere er mer opptatt av å heise flagget her hjemme enn å ha påvirkning ute, sier hun.

Les også: Kina tilfreds med norsk nei til Dalai Lama

Hun utfordrer også de som fnyser av regjeringens argumenter om at avgjørelsen først og fremst er motivert av et ønske om å påvirke menneskerettigheter, klima og fattigdomsspørsmål, og ikke av norske handelsinteresser.

– Jeg mener det er et krav til dem som mener vi skulle møtt Dalai Lama at de faktisk reelt sett argumenterer for det at vi ikke skal ha innflytelse på disse spørsmålene. Å fnyse gjør man hvis man ikke har argumenter å møte dette med, sier statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus