Meny

Frykter at Putin vil sabotere Ukrainas valg

Storbritannias utenriksminister William Hague (t.h.) frykter at Russland vil sabotere valget i Ukraina. Her er han sammen med Ukrainas fungerende statsministerArsenij Jatsenjuk i Kiev tirsdag. Foto: Andrew Kravchenko / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias utenriksminister William Hague sier det vil være et «hardt slag for demokratiet» hvis Russland saboterer Ukrainas presidentvalg.

– Det er tydelig at styrkene øst i Ukraina ikke bare er prorussiske styrker. De er russiske styrker. Det ser man på treningen deres, på utstyret deres og på at de oppfører seg akkurat som på Krim, sier Hague etter å ha møtt Ukrainske ledere i Kiev onsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Driver propaganda

Hague mener Russland driver med propaganda og skjulte soltater for å sabotere presidentvalget 25. mai. Dersom Russland lykkes med det, vil det være et «hardt slag for demokratiet» sier Hague.

Les også: Porosjenko: - Straff Russland hvis de støtter avstemningen

Putin møtte sjefen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Moskva onsdag. Putin mener han er åpen for å finne en løsning på krisen i Ukraina.

– Jeg vet at dere har forslag og ideer for hvordan vi kan komme ut av situasjonen som har oppstått i Ukraina. Vårt ståsted er også kjent. La oss prøve å analysere situasjonen og finne løsninger på krisen, sa Putin ifølge Reuters.

Planlegger folkeavstemning

I Donbass-regionen av Ukraina planlegger prorussiske separatister en folkeavstemning om hvorvidt regionen bør utskilles fra Ukraina til Russland, på samme måte som Krim tidligere i år. Avstemningen skal finne sted søndag.

– Dersom Russland støtter denne folkeavstemningen, trenger vi en samkjørt tredje sanksjonspakke, der USA og EU står sammen, sier den ukrainske presidentkandidaten Petro Porosjenko.

Les også: Ukrainske styrker har gjenerobret rådhus i Mariupol

Åpner for nytt møte

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier ba søndag om et nytt Genève-møte. EU-president Herman Van Rompuy sier på en pressekonferanse onsdag at et nytt forhandlingsmøte mellom Ukraina, Russland, USA og EU kan bli en realitet. Samtidig ber han Russland om å følge opp den eksisterende Genève-avtalen.

– Vi ber Russland om å slutte å gjøre Ukraina ustabilt og heller søke en diplomatisk løsning på krisen. Hvis ikke vil det bli flere sanksjoner, sier Van Rompuy.

– Det foregår nå intense drøftinger og forhandlinger om hvorvidt, hvor og hvordan slike forhandlinger kan finne sted, sier en talsperson for Tysklands statsminister Angela Merkel ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: – Ukraina er ikke langt unna borgerkrig

Fortsatt sammenstøt i øst

Volden i Øst-Ukraina fortsatte onsdag. Utenfor byen Slavjansk, som separatistene har tatt kontroll over, var det sammenstøt mellom separatister og ukrainsk militære. Det er ingen meldinger om drepte i sammenstøtene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

I tillegg melder det russiske nyhetsbyrået Interfax om slåssing rundt et TV-tårn inne i byen. Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov sier Ukraina har tatt tilbake kontrollen over TV-tårnet, og at det igjen sender ut ukrainske TV-signaler. Ifølge Avakov har Ukraina også tatt tilbake kontrollen over byen Mariupol i Donetsk-regionen.

Den ukrainske regjeringen ba onsdag om at de tre siste kampene i landets fotballiga spilles uten tilskuere på stadion, etter flere sammenstøt mellom proukrainske og prorussiske grupper på fotballkamper de siste ukene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus