Flere fødes med abstinenser etter mors bruk av metadon

ABSTINENSER: – Et nyfødt barn med abstinens er noe av det verre jeg ser, sier barnelege Hallvard Reigstad ved Haukeland universitetssykehus. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ABSTINENSER: – Et nyfødt barn med abstinens er noe av det verre jeg ser, sier barnelege Hallvard Reigstad ved Haukeland universitetssykehus. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Narkomane som blir gravide, rådes til å fortsette med metadon eller subutex under svangerskapet. Barnelege frykter man vektlegger morens behov fremfor hensyn til barnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narkomane kvinner som blir gravide mens de får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), med de ekstremt vanedannende medisinene subutex og metadon, blir rådet av Helsedirektoratet til å fortsette med de sterke medisinene, skriver NRK.

Tidligere pleide det å være snakk om ett barn i året, ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. I år forventer de 12-14 barn, ifølge barnelege Hallvard Reigstad.

Han tror det vil være tilsvarende økning også andre steder i landet, blant annet fordi flere yngre kvinner nå får tilbud om LAR.

De nyeste tallene på landsbasis er fra 2012, da 32 barn ble født under LAR-programmet.

Les også: - Eldre gravide får oftere hjerneslag

– Noe av det verre jeg ser

Reigstad sier så å si alle disse barna fødes med sterke abstinenser, som behandles med morfin. Legen tror behandlingen kan påvirke barnets hjerne.

– Et nyfødt barn med abstinens er noe av det verre jeg ser, sier Reigstad til NRK.

Barnelegen er bekymret for at kvinnene ikke får riktig informasjon om mulige langtidsvirkninger for barna. Han frykter man har vektlagt morens behov fremfor hensyn til barnet.

Ukjente langtidsvirkninger

Langtidsvirkningene er lite dokumentert. Noen forskningsrapporter konkluderer med at behandlingen ikke er skadelig for barna, mens nyere forskning peker på at barna kan få problemer med atferd og konsentrasjon, og kan få ADHD.

Helsedirektoratets anbefaling om at narkomane som blir gravide fortsetter med subutex eller metadon under svangerskapet, er i tråd med mange europeiske land og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også: - Ikke farlig å drikke alkohol under svangerskapet

Gabrielle Welle Strand, seniorrådgiver og lege i Helsedirektoratet, understreker at det også er lite kjennskap til hva som skjer om moren trapper ned bruken under graviditeten.

Strand sier til NRK at anbefalingen om å fortsette behandlingen er den tryggeste ut ifra det man vet i dag.

Les også: Den perfekte alder for å få barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus