Fastleger skal ikke lenger henvise til abort

Regjeringen og støttepartiet KrF er enige om at fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort. Kvinner skal gå direkte til sykehusene for å be om abort hvis de ønsker det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag undertegnet helseminister Bent Høie (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide en avtale som også åpner for å utrede samvittighetsfrihet – friheten til å følge egen samvittighet – som erstatning for den skrinlagte reservasjonsretten i abortsaker.

– Vi foreslår en løsning som både ivaretar abortsøkende kvinners rettigheter og leger som av samvittighetsgrunner finner det vanskelig å henvise til abort, sier Høie.

– Det folkelige engasjementet gjorde et inntrykk på meg og mine venner i Kristelig Folkeparti. Dette engasjementet var årsak til at vi for en tid tilbake satte oss ned for å finne en ny løsning, sier han.

Høie og Hareide foreslår å fjerne dagens ordning med at fastleger skriver under på et skjema for å henvise kvinner til sykehus. Kvinner skal gå direkte til sykehusene for å be om abort hvis de ønsker det.

– Fastleger skal ikke lenger henvise, og dermed er det ingenting å reservere seg mot, sier Høie.

– Vi har sammen lykkes med å finne en løsning som bedre ivaretar kvinners rettigheter og samtidig ivaretar samvittighetsfrihet i spørsmål om liv og død for fastleger, sier Hareide.

Nedsetter utvalg

Avtalen innebærer at det skal settes ned et utvalg med mål å utrede hvordan tanke-, religions- og samvittighetsfrihet best kan ivaretas i norsk arbeidsliv.

Avtalen innebærer også at fastlegene skal tilby informasjon og veiledning om den bistand samfunnet kan tilby kvinner som vurderer abort. Det skal også opprettes et grønt opplysningsnummer for kvinner som lurer på hvilke rettigheter de har i abortspørsmål.

I forslaget vil det bli tydeliggjort at det ikke er mulig å reservere seg mot å sette inn spiral, forskrive p-piller eller henvise til assistert befruktning.

Kommunens ansvar for å påse at fastlegene ikke reserverer seg i strid med regelverket vil også bli tydeliggjort, opplyser Helsedepartementet.

Forslaget som ble presentert onsdag, sendes på høring i juni, med høringsfrist 15. september. Planen er iverksettelse av den nye ordningen 1. januar 2015.

– Nådde ikke fram

Avtalen om reservasjonsmulighet ble inngått som en del av samarbeidet mellom KrF og Høyre/Frp-regjeringen etter valget i fjor høst. Men Hareide erkjenner at saken ble problematisk.

– Debatten har preget oss. Vi lyktes ikke med å nå ut med vårt budskap om samvittighetsfrihet, sa han.

– Vi har ikke greid å skape en større forståelse i det halvåret som er gått, forklarte Hareide.

Han håper den løsningen som nå ligger på bordet, kan få tilslutning også fra andre partier enn Høyre, Frp og KrF.

– Vi legger fram det jeg håper kan være en robust løsning som også kan overleve skiftende politisk flertall, sa han.

Hareide understreket også at han mener det er viktig med en nasjonal løsning.

– I realiteten er det to grøfter å falle ned i. Den ene er at kvinner som kommer til fastlegen og ønsker å ta abort, blir møtt med en moralsk indignasjon. Det skal ingen oppleve. Samtidig skal heller ingen gravid kvinne møte noen leger som tar det som en selvfølge at de skal ta abort, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus