Meny

Streik i hotell- og restaurantbransjen fra mandag

STORSTREIK: Radisson Blu Oslo Plaza er blant hotellene som rammes hardest av streiken. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hotellkunder over hele landet blir rammet når over 2.600 ansatte i hotell- og restaurantbransjen går ut i streik fra mandag morgen.

Flere hoteller må stenge dørene og gjestene flytte ut.

Streiken rammer hotellene på en svært ugunstig tid med både konfirmasjonsarrangementer og 17. mai på beddingen. Flere hoteller rammes såpass hardt at de må stenge mandag.

– Vi har så mange fagorganiserte at vi ikke ser noen muligheter for å holde åpent mandag. Vi lar gjestene få spise frokost mandag morgen, og så må de sjekke ut, sier Tarje Hellebust til Aftenposten. Han er administrerende direktør for Radisson Blue Oslo Plaza, som er Norges største hotell.

En rekke hoteller i kjedene Rica, Scandic, Quality, Rezidor og Clarion blir tatt ut i streik. De er i all hovedsak de største hotellene i de største og mellomstore byene som rammes av streiken.

Flere andre hoteller kan også måtte stenge.

Se komplett liste over hotellene som rammes nederst i saken

Klart flertall

Fellesforbundets medlemmer stemte ned forslaget til ny avtale i uravstemning onsdag, og streikevarsel ble umiddelbart sendt ut.

Det var et klart flertall for streik blant medlemmene som sa nei til den fremforhandlede avtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv i årets lønnsoppgjør. Hele 57 prosent vendte tommelen ned for forslaget.

Totalt blir 2.621 medlemmer i 69 hoteller over hele landet tatt ut i streik. Det er første gang det blir konflikt for Riksavtalen siden Hotell- og restaurantarbeiderforbundet gikk inn i Fellesforbundet i 2006.

Det blir også den første hotell- og restaurantstreiken siden 2004. Den gang varte streiken i to dager.

Stor misnøye

Det var på forhånd klart at det var stor misnøye med avtalen som var forhandlet fram, og flere lokalavdelinger gikk tidlig ut og oppfordret sine medlemmer til å stemme nei i uravstemningen.

– Vi tar ut der vi har mange medlemmer og der vi har tro på at det vil ha en påvirkning. Vi mener at ansatte i hotell- og restaurantbransjen gjør en viktig jobb og får for dårlige økonomiske tillegg, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til E24.

Han vil ikke si om forbundet vurderer å trappe opp streiken.

– Foreløpig tror vi at vi har tatt ut et så stort volum at det vil gi den effekten vi ønsker, mener han.

Forslaget som ble presentert 7. april, innebærer et timetillegg til alle på 2 kroner. Satsene for to års praksis heves med ytterligere 50 øre i timen, mens fire, seks, åtte og ti års praksis gir en tilleggsøkning på 1 krone.

– Overrasket

Forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv er på sin side overrasket over at Fellesforbundets medlemmer stemte ned forslaget.

Det kan se ut som de ønsket en streik og nå får de den. Jeg synes det er overraskende og beklagelig at de stemte ned forslaget som vi og Fellesforbundet hadde kommet fram til. Vi la oss på en ramme for det vi mener næringen tåler, sier Hansen.

Totalt organiserer Fellesforbundet rundt 7.000 arbeidstakere innen hotell- og restaurantdrift.

Uravstemningen for frontfagene, byggeindustrien, byggfag og bil ble alle godkjent av sine medlemmer.

Fakta om streikerammede hoteller

Fellesforbundet tar ut 2.621 medlemmer ved 69 hoteller i streik fra mandag. Ved disse hotellene streiker flest (antall medlemmer i parentes):

* Radisson Blu Oslo Plaza, Oslo (161)

* Radisson Blu Scandinavia Hotel, Oslo (117)

* Grand Hotel, Oslo (109)

* Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo (68)

* Rica Helsfyr Hotel, Oslo (61)

* Radisson Blu Airport Oslo (59)

* Radisson Blue Atlantic, Stavanger (64)

* Radisson Blu Hotel Norge, Bergen (103)

* Bergen Hotel Scandic City, Bergen (49)

* Rica Maritim Hotel, Haugesund (100)

* Britannia Hotel, Trondheim (98)

* Clarion Hotel & Congress, Trondheim (51)

* Rica Hell Hotel Værnes, Hell (79)

* Meyergården Turisthotell, Mo i Rana (47)

* Radisson Blu Tromsø (77)

(Fullstendig liste fra Fellesforbundet)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus