Dalai Lama: – Mitt besøk er upolitisk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt før klokken 10 landet Dalai Lama i gråværet på Gardermoen. Det var en blid og snakkesalig åndelig leder som møtte de fremmøtte journalistene på flyplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dalai Lamas Oslo-besøk:
  • Fredsprisvinner Dalai Lama er denne uka på et tre dagers besøk i Oslo, invitert av Den Norske Nobelkomité i anledning 25-årsjubileet for tildelingen av fredsprisen.
  • Jubileet markeres ved en rundebordskonferanse på Nobelinstituttet onsdag. Direktør Geir Lundestad og Nobelkomiteen, med Thorbjørn Jagland i spissen, er vertskap. Det holdes et møte med pressen om ettermiddagen.
  • Det er solgt 2.000 billetter til to publikumsarrangementer. Torsdag holdes en forelesning om mindfulness (oppmerksomt nærvær) på Chateau Neuf. Fredag snakker han om medfølelse i Folketeateret.
  • Dalai Lama skal også få en omvisning på Nobels Fredssenter og møte medlemmer av Tibetkomiteen på Stortinget.
  • Flere kirkeledere, blant annet biskopene Helga Byfuglien og Trond Bakkevig, samt den katolske kirkens overhode i Norge, Bernt Eidsvig, skal møte Dalai Lama.
  • Torsdag møter Dalai Lama sametingspresident Aili Keskitalo.
  • Dalai Lama bor på Grand Hotel under besøket.

Om Dalai Lama:

  • Dalai Lama er den fremste åndelige lederen i den største av de tibetanskbuddhistiske retningene.
  • Alle Dalai Lamaer er ifølge tibetansk buddhisme inkarnasjoner av bodhisattvaen Chenresi. En bodhisattva gir avkall på nirvana og velger å la seg gjenføde for å hjelpe andre til å oppnå oppvåkning.
  • Tenzin Gyatso, født 6. juni 1935, er den 14. Dalai Lama. Han ble utpekt som dette to år gammel.
  • I 1950 ble Tibet invadert av kinesiske soldater. Samme år ble Tenzin Gyatso formelt innsatt som Tibets øverste politiske leder.
  • 17. mars 1959 måtte Dalai Lama flykte fra Tibet etter et mislykket opprør. Han fikk politisk asyl i India.
  • I 1989 mottok Dalai Lama Nobels fredspris for sitt arbeid.
  • Dalai Lama gikk i mars i 2011 av som leder for den tibetanske eksilregjeringen og ble etterfulgt av Lobsang Sangay. Dalai Lama fortsetter i sin rolle som tibetanernes åndelige leder.


Fakta om Tibet:

  • Etter flere hundre år som selvstyrt enhet under kinesisk overhøyhet erklærte Tibet sin uavhengighet i 1912. Dette ble ikke anerkjent av Kina.
  • Kinesiske styrker gikk inn i Tibet i 1950, året etter at Folkerepublikken Kina ble etablert. Området ble deretter innlemmet i Kina.
  • I 1959 brøt det ut opptøyer, men disse ble slått ned av kinesiske styrker. Tibetanernes åndelig overhode Dalai Lama flyktet til Dharamsala i India, der han fortsatt lever i eksil.
  • USA, EU og Norge er blant landene som anerkjenner at Tibet er en del av Kina, mens mange Tibet-aktivister mener Kina er en okkupasjonsmakt.
  • Dalai Lama har gått inn for selvstyre for Tibet, men innenfor Kinas grenser.
  • I mars 2008 brøt det ut omfattende demonstrasjoner i Tibet, ledet av unge buddhistmunker. Dette resulterte i opptøyer som myndighetene slo hardt ned på.
  • I 2011 overlot Dalai Lama sin politiske makt til en eksilregjering, etter at det for første gang ble holdt valg på et eksilparlament. Han er fortsatt åndelig leder for de tibetanske buddhistene.

Det første han sa da han kom til landet onsdag formiddag, var en gjentakelse av det han har sagt i forkant av besøket:

– Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk.

Han utdypet dette med å legge til at han har to hovedmål når han er på sine mange besøk rundt om i verden.

– Det viktigste målet er menneskelige verdier: Å bringe indre fred til verdens syv milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier den aldrende buddhistmunken.

– Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse.

Da han endelig kom seg i bilen, var det mindre enn et kvarter til det første arrangementet i Oslo sentrum for å markere at Tibets åndelige leder besøker Norge. Det blir ikke lett å holde tidsplanen, dersom Dalai Lama fortsetter å svare like villig og fyldig på alle spørsmål underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har ingenting å si til regjeringen

Det overrasker ikke Dalai Lama at ingen i regjeringen vil møte ham når han kommer til Norge onsdag.

– Alt er som normalt. Det er helt vanlig at Kina legger press på land jeg reiser til, slik at den politiske ledelsen ikke vil møte meg. Alle får gjøre det de selv mener er riktig, jeg er vant til å ha det slik, sier fredsprisvinneren til Dagbladet.

Dagbladet møtte Tibets åndelige leder på flyplassen i Latvias hovedstad før han skulle reise videre til Gardermoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ingenting å si til dem, hvis de ikke vil møte meg.

Selv om han ikke får møte noen fra regjeringen skal han møte flere andre politikere under norgesbesøket, blant annet medlemmer av Tibetkomiteen på Stortinget.

Demonstrasjoner

25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris til Dalai Lama markeres på Nobelinstituttet onsdag.

Det er varslet demonstrasjoner mot besøket fra den internasjonale Shugden-bevegelsen, og Politiets sikkerhetstjeneste har iverksatt sikkerhetstiltak.

Torsdag holder fredsprisvinneren en forelesning om mindfulness på Chateau Neuf, og fredag snakker han om medfølelse i Folketeateret.

Flere demonstranter har samlet seg utenfor Grand Hotel i Oslo onsdag: