Meny

Innspurt i Norwegian-meklingen

Fristen for den tvungne meglingen i Norwegian i Norge går ut ved midnatt tirsdag. Det er fare for streik fra søndag. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom meklingen mellom NHO Luftfart og de kabinansatte i Norwegian bryter sammen, vil norgeshistoriens minste streik være et faktum.

Kabinforeningen i Norwegian har nemlig bare tatt ut én eneste kabinansatt i streik i første omgang. Vedkommende stiller for øvrig opp til intervjuer med pressen onsdag morgen, i tilfelle konflikt.

– Inntil da skjermer vi vedkommende, sier kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i YS-forbundet Parat til NTB. Han vil ikke engang røpe om personen som egenhendig skal fronte en streik i luftfarten, er mann eller kvinne.

Les også: Innspurt i Norwegian-meklingen tirsdag

Vil trappes opp

Bakgrunnen for det beskjedne første streikeuttaket er ifølge Parat at NHO Luftfart i praksis truet med lockout ved å begjære meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag.

NHO Luftfart har avvist denne framstillingen, men svaret fra arbeidstakerorganisasjonen var uansett å varsle plassfratredelse for én kabinansatt.

Hensikten er naturligvis å trappe opp streiken på et senere tidspunkt for å ramme arbeidsgiverne, men når dette skjer er foreløpig i det blå.

Les også: Store forsinkelser hos Norwegian

Årsaken til dette er at det forhandles både i Norge og i Danmark fordi Norwegian har splittet de kabinansatte opp i et dansk og et norsk selskap. Grepet har gjort situasjonen unødvendig komplisert, mener Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– De siste ukene har vi jobbet for å komme i en posisjon hvor vi kan streike samtidig i begge land dersom vi ikke blir enige med Norwegian. Dette er veldig viktig for oss og henger sammen med kravet om en felles tariffavtale, sier Skjæggerud.

Han beskriver det som meningsløst at de samme personene må delta i forhandlinger både i Norge og Danmark.

Tidligst søndag

Ved en konflikt i luftfarten vil den ene streikende få følge av rundt 1.000 kolleger i Danmark og Norge.

I tillegg utløses en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere – vel å merke ikke før fem dager er gått.

Dette innebærer at en eventuell streik i Danmark tidligst vil være et faktum søndag. Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge.

– Vi gjør opptrappingen når vi får samtidighet med Danmark, sier Skjæggerud.

Tirsdag ettermiddag var han ikke særlig optimistisk på meklingens vegne.

– Situasjonen er at det blir streik dersom ikke partene kommer til enighet, men denne streiken har ingen effekt siden det bare gjelder én kabinansatt. Det gjør nok noe med dynamikken, er jeg redd. Det er ikke stort nok press på partene for å komme til enighet, sa han.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus