Meny

Solberg lover ikke gratulasjon av fredsprisvinnere

Statsminister Erna Solberg vil ikke love at hun vil gratulere fremtidige fredsprisvinnere. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun må vurdere i hvert enkelt tilfelle om hun ønsker å gratulere fremtidige fredsprisvinnere, så lenge hun er statsminister.

Kina ønsker en garanti fra regjeringen i Norge om at den aldri vil gratulere en fremtidig, kinesisk fredsprisvinner som er mot myndighetene, meldte NRK mandag.

Solberg sier til VG at det ikke vil være en selvfølge at Norges statsminister skal gratulere den eller de som får Nobels fredspris.

– Det vil avhenge av hvem som får Nobels fredspris om jeg føler behov for å gratulere de eller ikke. Jeg kan ikke si at på ethvert tidspunkt for enhver person som får fredsprisen, vil jeg nødvendigvis gratulere, sier statsministeren til avisen.

Bakgrunn: Kina ønsker at Norge aldri gratulerer kinesisk fredsprisvinner

– Jeg kan se for meg at jeg kan være uenig med Nobelkomiteen, sier Solberg.

Solberg avviser imidlertid at det har noe med Norges betente forhold til Kina å gjøre, etter at fredsprisen ble gitt til den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo i 2010.

Tibets åndelige leder Dalai Lama kommer onsdag til Norge i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk fredsprisen. Ingen i regjeringen vil møte den tibetanske lederen under hans opphold. Hovedbegrunnelsen er den ekstraordinære situasjonen der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus