FN svært bekymret for bortførte skolejenter i Nigeria

Nigerianere protesterer og krever at de over 200 skolejentene som er bortført av Boko Haram, må slippes fri. Foto: Reuters
Nigerianere protesterer og krever at de over 200 skolejentene som er bortført av Boko Haram, må slippes fri. Foto: Reuters

Dersom den nigerianske islamistgruppa Boko Haram gjør alvor av trusselen om å selge 223 bortførte skolejenter som slaver, vil det være en forbrytelse mot menneskeheten, mener FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er dypt bekymret over de forferdelige påstandene fra det som trolig var lederen for Boko Haram i Nigeria, der han sier han vil selge de bortførte skolejentene på et marked og «gifte dem bort», og der han omtaler dem som slaver, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskeretter, Navi Pillay.

Tirsdag tilbød både Storbritannia og USA å hjelpe Nigeria med å finne skolejentene.

– Avskyelig handling

– Vi tilbyr praktisk hjelp til å finne dem. Å bruke jenter som krigsbytte og terrorbytte, som Boko Haram gjør, er avskyelig, sa den britiske utenriksminister William Hague tirsdag. Han ville imidlertid ikke gå i detalj om hva slags hjelp det er snakk om.

Hague var i Wien for å delta på Europarådets utenriksministermøte sammen med blant andre utenriksminister Børge Brende (H). Brende sier det et svært positivt at britene nå vil hjelpe til med å finne skolejentene, men legger til at det enn så lenge ikke foreligger noen konkrete planer for eventuell norsk hjelp.

Bakgrunn: Boko Haram vil selge bortførte skolejenter i Nigeria

– Dette er en helt forferdelig situasjon. Dersom det kommer ønsker om at Norge kan bidra på noen som helst måte, så vil vi vurdere det, sier Brende til NTB.

Tror ikke de kan kjøpes fri

276 jenter ble kidnappet fra en skole i Chibok i delstaten Borno 14. april. 53 av dem klarte å rømme fra kidnapperne, men fortsatt holdes de 223 andre fanget. Mandag sa Boko Harams leder Abubakar Shekau i et videoopptak at han vil selge jentene på et marked.

Gabriella Ingerstad, sikkerhetspolitisk analytiker ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt (FOI), er lite optimistisk på skolejentenes vegne.

– Jeg tror ikke de er bortført for å finansiere virksomheten til Boko Haram og at de dermed kan kjøpes fri. Det virker tvert imot å være mer ideologisk begrunnet, og det kan dreie seg om en provokasjon mot Vesten. Det finnes dessuten indikasjoner på at mange innen den nigerianske politiske eliten støtter Boko Haram økonomisk. Det er en veldig kompleks situasjon, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Satellittbilder

At både USA og Storbritannia tilbyr å hjelpe til med å finne jentene, er vel og bra. Spørsmålet er hva hjelpen består av, påpeker Ingerstad. Etterretningsinformasjon som for eksempel satellittbilder er én sak. En amerikansk militæroperasjon er mindre trolig, mener hun.

– Jeg tror ikke at USA kommer til å tilby den typen hjelp. Medlemmene i Boko Haram har de siste årene blitt stadig bedre trent og tungt bevæpnet, og områdene de opererer i er enorme og utenfor nigerianske sikkerhetsstyrkers kontroll, påpeker Ingerstad.

Les også: Mange jenter kidnappet fra skole i Nigeria

Stigende press

Heller ikke den britiske Afrika-eksperten Elizabeth Donnelly ved forskningsinstituttet Chatham House i London tror det er snakk om militær hjelp.

– Jeg tror det handler om hjelp til å finne jentene. Selv om presset for å handle øker i både USA og Storbritannia, kommer begge landene til å være veldig forsiktige, sier hun til TT.

Bortføringssaken er uhyre komplisert, mener Donnelly.

– Delvis fordi det ikke er klart hvorfor de ble bortført og hvilke planer Boko Haram har, og dels uklart hvilke muligheter nigerianske myndigheter har, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus