Meny

Lekket Kinas planer for Nord-Koreas eventuelle fall

En nordkoreansk soldat patruljerer bredden av Yaluelven nær den nordkoreanske byen Sinuiju ved den kinesiske grensebyen Dandong. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beijings mangel på tillit til Kim Jong-uns regime har blitt avslørt i kriseplaner om å fengsle nøkkelpersoner i Nord-Korea, sette opp flyktningeleirer langs grensen og være forberedt på «fremmede styrker».

Planene er laget av planleggere fra Folkets frigjøringshær, og har blitt lekket til japanske medier, melder The Telegraph.

Blant forslagene er pågripelsen av viktige nordkoreanske ledere og opprettelsen av flyktningeleirer på den kinesiske siden av grensen om det skulle oppstå uro i nabolandet. Rapporten går inn for økt overvåking av Kinas grense til Nord-Korea.

Ifølge Kyodo News heter det i rapporten at viktige nordkoreanske ledere skal settes i leire der de kan overvåkes, men også hindres i å lede videre militæraksjoner eller ta del i handlinger som kan skade Kinas nasjonale interesser.

I rapporten antyder man at «fremmede styrker» kan bli innblandet i en episode som fører til at Nord-Korea kollapser og flere millioner forsøker å flykte.

Les også: Obama advarer Nord-Korea

For det store flertallet er den eneste veien til sikkerhet via Kina. Kinesiske myndigheter planlegger å avhøre nyankomne, fastslå identiteten deres og avvise dem som vurderes som farlige eller uønskede.

Lekkasjen skjer bare dager etter at myndighetene i Beijing kom med en advarsel til Nord-Korea i forkant av en ventet fjerde atomprøvesprengning, om at Kina «ikke på noen måte vil tillate krig eller kaos på vår dørstokk».

Kina er Nord-Koreas eneste gjenværende støttespiller av noen betydning.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus