Meny

Trippeldrapssiktet i Årdal erklært tilregnelig

Bussen fra Valdresekspressen der tre personer ble knivdrept i november 2013. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er siktet for trippeldrapet i Årdal i november i fjor, var ikke psykotisk, ifølge de rettspsykiatrisk sakkyndige.
Bussdrapene i Årdal:
  • Mandag ettermiddag 4. november 2013 blir to menn og en kvinne drept om bord på Valdresekspressen i Årdal i Sogn og Fjordane.
  • En nå 31 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan er siktet for trippeldrap. Han er ennå ikke avhørt av politiet, som er usikker på om han ikke vil eller er i stand til å forklare seg.
  • I en rapport som politiet fikk 5. mai, konkluderte de rettspsykiatrisk sakkyndige med at mannen er strafferettslig tilregnelig. Politiet vil vurdere på nytt om de skal forsøke å avhøre mannen.
  • I etterkant av drapene ble det rettet kritikk mot politiet for blant annet responstid, valg av kjørerute til åstedet og for at de ikke hadde fremskutt lagring av våpen.
  • 6. januar offentliggjorde politiet en over 20 sider lang rapport om drapene der de tar selvkritikk for måten hendelsen ble håndtert på.
  • De tre som ble drept var studenten Margaret Molland Sanden (18) fra Årdalstangen, bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres og sykepleier Brahim Khouya (53) fra Göteborg.

De tre sakkyndige overleverte sin rapport til Sogn tingrett i slutten av april, opplyser Sogn og Fjordane politidistrikt. Konklusjonen er at den drapssiktede 31-åringen regnes som strafferettslig tilregnelig.

Mannen er siktet for å ha drept tre personer om bord i Valdresekspressen 5. november i fjor. Han er ennå ikke blitt avhørt, opplyser politiadvokat Jørn-Lasse Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Politiet har likevel ikke bestemt seg for om de skal gjøre et nytt forsøk på å avhøre mannen.

Vurderer avhør

Selv om politiet vil vurdere om innholdet i sakkyndigrapporten gjør det nødvendig med nye etterforskningsskritt, mener politiet at etterforskningen ellers i det vesentlige er avsluttet.

– Han er ikke avhørt, men det er en av tingene vi skal vurdere, sier Refsnes.

Den trippeldrapssiktede mannen fra Sør-Sudan hadde fått avslag på asylsøknaden sin og skulle sendes ut av Norge dagen etter drapene.

Les også: Justisministeren krever rapport etter bussdrapene

Ingen psykose

Mannen ble sendt til observasjon ved St. Olavs hospital i Trondheim tidligere i år. Da hadde de oppnevnte psykiaterne besluttet videre observasjon av ham, etter at han hadde sittet i ordinær varetekt siden desember. Før det fikk han behandling ved en psykiatrisk klinikk i Bergen.

Etter observasjonen som ble avsluttet tidlig i april, konkluderer de sakkyndige med at han verken var psykotisk i gjerningsøyeblikket eller under observasjonen. Mannen handlet heller ikke under sterk bevissthetsforstyrrelse, og det er ikke funnet noen alvorlig psykisk utviklingshemming hos ham som kunne gjort ham strafferettslig utilregnelig.

Les også: Tolv etterforskere på trippeldrapet i Årdal

Varetektsfengslet på ny

«Vi antar at observanden ikke var psykotisk på tiden for de påklagede handlingene», skriver de sakkyndige i sin rapport, ifølge politiet. Konklusjonen er enstemmig. Rapporten blir nå sendt til Den rettsmedisinske kommisjon for vurdering.

31-åringen ble 5. mai varetektsfengslet i Sogn tingrett i fire nye uker med brev- og besøkskontroll, opplyser politiet. Siktede var ikke til stede under fengslingsmøtet, som foregikk som kontorforretning.

En tiltale er ikke nært forestående, men politiet håper at saken kan komme opp i retten til høsten.

– Nå skal politiet oppsummere saken og ta ut endelig siktelse før den sendes til statsadvokaten, sier Refsnes.

NTB har ikke lykkes i å få kontakt med den drapssiktedes forsvarer, advokat Fredrik Verling.

Les også: Bussdrapssiktet opererte med flere identiteter

Tiltale i vente

Når saken kommer opp i tingretten, skal de sakkyndige selv gjøre rede for sine vurderinger. Hvis retten er enig i at mannen er tilregnelig, kan han dømmes til fengsel eller forvaring. Kommer retten derimot til at han er utilregnelig, er tvungent psykisk helsevern eneste reaksjonsform.

Det var om ettermiddagen 4. november 2013 at tre personer ble drept på Valdresekspressen. De tre var studenten Margaret Molland Sanden (18) fra Årdalstangen, bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres og sykepleier Brahim Khouya (53) fra Göteborg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus