SAS-fly evakuert på Gardermoen

Bilder: TV 2
Bilder: TV 2

Passasjerene i et SAS-fly på Gardermoen måtte forlate flyet da røyk sivet inn i kabinen før avgang tirsdag morgen. Røyken kan ha kommet fra en motor, ifølge SAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et SAS-fly som skulle fra Oslo til Brussel, ble evakuert på grunn av røykutvikling. Passasjerene måtte rømme flyet på evakueringssklier.

– Vi fikk beskjed om at det var røykutvikling cirka klokka 8.20. Alle passasjerer ble evakuert på en god måte i henhold til prosedyrer, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn til NTB.

Han bekrefter at det ble brukt evakueringssklier.

– Det kan selvfølgelig oppleves dramatisk, fastslår Andersen.

Ifølge pressekontakt Tormod Sandstø i SAS ble flyet evakuert kort tid etter at det forlot utgangen. Flyet var aldri i lufta.

– Vi vet ikke sikkert hva årsaken var, men det antas at det kan ha vært røyk fra en av motorene som kom inn i ventilasjonsanlegget, sier han til NTB.

Booket om

Flyet skulle til Brussel med 163 passasjerer om bord, opplyser Sandstøl.

– Passasjerene ble fraktet vekk for en debrifing, sier han. Der fikk passasjerene anledning til å stille spørsmål til kapteinen og besetningen om hendelsen. De fikk samtidig tilbud om å bli booket om til et nytt fly. Dette var i lufta senere tirsdag formiddag.

Gasslukt

Tarjei Rødset, som var passasjer i flyet, sier til VG at han kjente en sur gasslukt som «svei i halsen» da det kom røyk i kabinen. Men det brøt ikke ut panikk om bord i flyet, og evakueringen gikk rolig for seg, forteller han.

Ifølge Dagbladet har Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) påvist giftige organofosfater i kabinen etter en lignende hendelse tidligere. Giftstoffene kan i verste fall skade nervesystemet og utløse psykoser hos mennesker.

Sandstø vil ikke spekulere på om slike stoffer kan ha lekket inn i kabinen denne gangen.

– Men så langt vi vet var det ingen passasjerer som ble fysisk skadd eller trengte behandling, sier han til NTB.

Han ber passasjerer som føler ubehag, om å ta kontakt med flyselskapet og gi beskjed om dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus