Første delfinale i Eurovision Song Contest

Island og Sverige gikk videre

Svenske Sanne Nielsen med låten Undo gikk videre fra kveldens semifinale i Eurovision Song Contest. Foto: Thomas Hanses (EBU).
Svenske Sanne Nielsen med låten Undo gikk videre fra kveldens semifinale i Eurovision Song Contest. Foto: Thomas Hanses (EBU).

Våre naboer i øst og vest var blant de 10 nasjonene som tok seg videre fra den første delfinalen i Eurovision Song Contest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 21 startet den første semifinalen i Eurovision Song Contest (på norsk mer kjent som Melodi Grand Prix). Seksten land har vært på scenen i den gigantiske B&W Hallerne utenfor København sentrum for å konkurrere om ti plasser i den store finalen lørdag.


Norge og Carl-Espen skal først ut i konkurransen torsdag, mens våre naboer i øst og vest, Island og Sverige, er blant landene som konkurrerer i kveld. Det skal også forhåndsfavoritten Aram MP3 fra Armenia, som lenge har toppet bookmakernes odds for å vinne.

– Jeg er nervøs. Jeg er alltid nervøs, og da jeg så den gigantiske scenen ble jeg enda mer nervøs. Men jeg skal gjøre mitt aller beste, fortalte en åpenhjertig Aram MP3 til ABC Nyheter søndag.


Les også: Dette lover Carl Espen Norge

Kveldens sending har blant annet inneholdt et gigantisk hamsterhjul, estisk gymnastikk og en latvisk sang om det alle lar seg engasjere av, nemlig ... kakebaking.

Alle deltakerne er nå ferdige. Sverige og Island var blant landene som gikk videre. De øvrige som gikk videre tirsdag var Montenegro, Ungarn, Russland, Armenia, Aserbajdsjan, San Marino, Ukraina og Nederland.

De seks som ikke gikk videre var Latvia, Estonia, Moldova, Albania, Portugal og Belgia.

ABC Nyheter fulgte delfinalen direkte med informasjon og kommentarer fortløpende.

1) ARMENIA: Aram MP3 - Not Alone
Det er 30 år gamle Aram Sargsyan fra Armenia som har fått æren av å starte årets første semifinale i Eurovision Song Contest. Aram og låten Not Alone er av mange bookmakere spådd å vinne hele sulamitten. Det er en naken og melodiøs ballade som bygger seg fint opp mot et høydepunkt som dessverre uteblir. Svak firer

2) LATVIA: Aarzemnieki - Cake to Bake
Lystig og nynnbar leirbålsang om kakebaking. Typisk elsk og hat-låt, som har fått mye tyn blant kritikerne. Denne anmelder mener imidlertid at årets latviske bidrag er en humørbombe, som fremstår som upolert og ekte sammenlignet med rekken av glattpolerte og maskinskapte eurolåter.

3) ESTLAND: Tanja - Amazing
Fremstår mer som et dansenummer noen har tonesatt med halvengasjerende og repeterende toner. Et ekstra poeng til Tanja fordi hun klare å synge nokså rent samtidig som hun har gym. Det finnes til sammenligning de som ikke kan snakke når de går i trapper.

4) SVERIGE: Sanne Nielsen - Undo
Sterk svensk låt, brillefint og trygt fremført av 29 år gamle Sanna Nielsen. Undo er en stilsikker produksjon, med klassisk eurovisjonsoppbygging. Særlig refrenget er farlig og fester seg som en flue på papir. Dessverre er alt så blankpolert og produsert at sjelen forsvant i prosessen. Femmeren er svak.

5) ISLAND: Pollapönk - No Prejudice
Islandsk og fengende gladpop, med linjer tilbake til 60-tallet og et særdeles lystig refreng.

6) ALBANIA: Hersi Matmuja - Semërimi i një Nate
Melodiøst og irskinspirert, trygt og godt fremført fra 24 år gamle Hersi. Men litt masete - og elektriske gitarer fra Balkan kommer aldri til å bli moderne.

7) RUSSLAND: Tolmachevy Twins - Shine
17 år gamle russiske tvillingssøstre, som har tatt steget over fra Junior Eurovision for å fremføre Shine fra et gigantisk lekestativ. Fiffig. Melodiøst, nynnbart, glatt og lite utfordrende. Sterk treer.

8) ASERBAJDSJAN: Dilara Kazimova - Start a Fire
Inderlig powerballade i god aserbajdsjansk tradisjon (som vil si å betale svenske låtskrivere for å lage en låt), ispedd den typiske tradisjonelle fløyta som nasjonalsignatur. Joda, svulstig, vakkert og ømt nok levert av usedvanlig vakre Dilara Kazimova. Men kanskje uten det lille ekstra som kunne hevet den helt til topps.

9) UKRAINA: Mariya Yaremchuk - Tick-Tock
21 år gamle Mariya er årets ukrainske håp i Eurovision. Det låten Tick-Tock mangler av musikalske kvaliteter, forsøkes gjemt bak et gigantisk hamsterhjul på scenen - hvor en stakkars jogger virkelig får kjørt seg. Vel, vel, han får forhåpentligvis betalt for det. Svak treer.

10) BELGIA: Axel Hirsoux - Mother
Belgisk gladlåt med fiffige rytmer og morsomt refreng. Neida. Kødda. Dette er det motsatte, en særdeles svulstig og inderlig ballade hvor teksten er skrevet med blokkbokstaver totalt blottet for antydninger. 31 år gamle Axel Hirsoux synger svakere enn på prøvene. På scenen hjemsøkes han også av en skummel danser. Høflig nok er denne låten dedisert alle mødre og kvinner der ute. Smart trekk, men går nok bare hjem hos et fåtall av dem.

11) MOLDOVA: Cristina Scarlat - Wild Soul
Overdramatisk mørkt og mystisk. Inni låten finnes det en spire til noe som kunne funket, men det hele drukner i maskinell overproduksjon, mollstemt inderlighet og falsk sang.

12) SAN MARINO: Valentina Monetta - Maybe
En periode virket det som om Norge bare hadde Jahn Teigen. Det samme kan sies med San Mariono som for tredje gang på rad sender Valentina Monetta. Hun begynner jo å bli dreven i gamet nå, den godeste Valentina. Og helt gærnt er det slett ikke. Valentina synger bra. Og til tross for en brå og plutselig slutt, har den lett nostalgiske, uptempolåten et par fine finesser og noen gode harmonier. Så spørs det om alle gode ting blir tre. Maybe. Maybe not. Sterk treer.

13) PORTUGAL: Suzy - Quero Ser Tua
Årets latinolåt med sommer i rytmene, lystig rammet inn av store trommer, trekkspill og tilløp til allsangpotensiale. Selvsagt ikke noe musikalsk mesterverk, men en publikumsfrier som appellerer likevel. Suzy ser dessverre (eller heldigvis) bedre ut enn hun synger.

14) NEDERLAND: The Common Linnets - Calm After The Storm
Melodiøs køntrilåt fra den midterste skuffen. Fin nok, sjarmerende fremført og med fine detaljer - men irriterende repetativ. Føles som fem sekunder som går i loop. Dette til tross, vi peiser på med en firer.

15) MONTENEGRO: Sergej Cetkovic - Moj Svijet
Lovende begynnelse med fløytespill og ... skøyteløper. Men så begynner vokalen, og det blir kjedeligere. Instrumentaldelene er klart best. Morsomme pixar-øyenbryn på Sergej.

16) UNGARN: András Kállay-Saunders - Running
Det er lett å tro at dette er en løpesang med høyt turtall, men inni den raske rytmen og den frenetiske gjentakelsen av ordet Running, er det faktisk et alvorlig tema som handler om familievold. Låten er grei nok, men føles hakket for masete, repeterende og man sitter igjen med en følelse av to stilarter som har blitt slått sammen uten å harmonere. Litt svak stemme på András i dag. Svak treer.

Er du enig eller uenig i vår vurdering? Skriv inn din mening i kommentarfelter under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus