Meny

Gransker mulig SAS-lekkasje til dansk Se og Hør

Dansk Se og Hør er i hardt vær etter avsløringer om at ukebladet har kjøpt opplysninger om danske kjendiser og kongeliges kredittkortbruk og flyreiser av utro tjenere i SAS og betalingsselskapet Nets. Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske transportministeren Magnus Heunicke har beordret gransking av opplysningene om at ansatte i SAS og ved Kastrup flyplass har solgt opplysninger om passasjerlister til dansk Se og Hør.

Heunicke hadde mandag et møte med rådet for dansk luftfart, der også representanter for flyselskapet SAS deltok.

– Jeg har sagt til luftfartsbransjen at det er fullstendig uakseptabelt dersom det viser seg at det vært brudd på loven og at det har sittet medarbeidere forskjellige steder og solgt fortrolige opplysninger om kjendiser og kongeliges reiser til sladderblader, sa Heunicke etter møtet.

Kongelig bryllupsreise

– Det er uakseptabelt, og det er brudd på rettssikkerheten og på dansk lovgiving, la han til. Heunicke opplyste videre at han har bedt om at opplysningene skal granskes.

Dansk TV 2 meldte søndag at ukebladet Se og Hør i flere år betalte en ansatt i SAS, som har tilgang til passasjerlister, for å få informasjon om kjendiser og kongeliges reiser til utlandet. Samtidig skal ukebladet også ha hatt en kilde i kontrolltårnet ved Københavns lufthavn.

På den måten fikk Se og Hør blant annet utlevert flightnummeret på flyet som prins Joachim og prinsesse Marie fløy med da de dro på bryllupsreise til Canada.

Solgte betalingsinformasjon

Skandalen rundt danske Se og Hør begynte å rulle i forrige uke etter at politiet innledet etterforskning av en IT-spesialist som angivelig skal ha solgt opplysninger om danske kjendiser og kongeliges bruk av kredittkort til Se og Hør.

Mannen jobbet for selskapene IBM og Nets, som blant annet jobber med betalingssystemer, kort og informasjonstjenester.

Mistenksomt

Nets opplyste mandag at selskapet har funnet «mistenkelige atferdsmønstre» i sin virksomhet og skjerper nå sikkerhetskontrollen.

– Vi er sjokkerte over at det er skjedd et slikt misbruk av fortrolig kredittkortinformasjon. Det må ikke skje. Vår undersøkelse tyder på at det er en kriminell handling foretatt av en fortrolig medarbeider hos IBM, sier landssjef for Nets, Susanne Brønnum.

Nets jobber nå for å hindre at misbruk av fortrolig informasjon skal skje igjen.

Avhør

Se og Hørs tidligere nyhetssjef Lise Bondesen ble mandag avhørt av politiet i København om saken, bekrefter hun til Jyllands-Posten.

Hun sier videre at politiet på nåværende tidspunkt ikke har funnet noe grunnlag for å ta ut siktelse mot henne.

Da Se og Hør-saken begynte å rulle, ble hun først sendt på ferie fra Ekstra Bladet, hvor hun har jobbet som underholdningssjef i ett år. Fredag forrige uke sa hun opp jobben.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus