Ny norsk metode kan bidra til å oppdage Alzheimer tidligere

Forskere ved Universitetet i Oslo har utviklet en ny metode for å analysere MR-bilder av hjernen med sikte på å avsløre tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Forskere ved Universitetet i Oslo har utviklet en ny metode for å analysere MR-bilder av hjernen med sikte på å avsløre tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Forskere ved Universitetet i Oslo har utviklet en ny metode for å analysere MR-bilder av hjernen med sikte på å avsløre tidlige tegn på Alzheimers sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myelin er et fettaktig stoff som danner en isolerende skjede rundt visse nervefibrer.

En ny doktorgradavhandling ved Universitetet i Oslo knytter mye myelin i hjernen til bedre oppmerksomhet, skriver Dagbladet.

MR-bilder har i lengre tid har blitt brukt til å stille en Alzheimer-diagnose ved å se på volumet av hippocamus i hjernen. Nå har forsker Håkon Grydeland ved Psykologisk institutt og kollegene kombinert denne metoden med måling av kontrast mellom grå og hvit substans i hjernen, som sier noe om nivået av myelin.

De har i tillegg fulgt hjerneutviklingen til 339 friske mennesker mellom 8 og 83 år. Da fant de tydelige aldersrelaterte forskjeller i myelin, med en økning frem mot 20-30-årsalderen, mens det var en nedgang fra 60-årene.

Videre undersøkelser viste så at mye myelin var forbundet med bedre oppmerksomhet, særlig hos de eldste deltakerne.

Les også: – Alzheimer-pasienter mangler gen som beskytter hjernen

– Må finne normalen for å kunne avdekke det unormale

Forskerne mener den nye metoden kan brukes til å stille en tidlig Alzheimer-diagnose, men først må forskerne finne en standard for normal aldring hos friske personer, forklarer forsker Håkon Grydeland.

– Da vil det bli lettere å oppdage unormal aldring, som for eksempel Alzheimer, sier Grydeland, som har utviklet metoden i forbindelse med sin doktorgradsavhandling, til Dagbladet.

Metoden må også testes videre, for å være sikre på at funnene han og kollegene har gjort så langt stemmer.

Les mer: Nobelprisvinner mener ødelagt hukommelse kan repareres

Viktig med tidlig diagnose

Grydeland sier det er viktig å kunne stille en diagnose så tidlig som mulig, både med tanke på å utvikle medisiner, for best mulig å se om de fungerer. Og siden når man eventuelt har utviklet medisiner, så vil det være viktig å begynne behandlingen før sykdommen har gjort skader på hjernen som ikke kan reverseres.

Både professor Lars-Olof Wahlund ved Karolinska institutet i Sverige og professor Tormod Fladby som leder Nevroklinikken ved Akershus universitetssykehus, sier til Dagbladet at forskningen er god og resultatene spennende.

Også andre sykdommer, som Parkinsons sykdom, fører til endringer i myelinnivået i hjernen, påpeker Fladby.

Der er nødvendig å kunne skille disse, understreker han.

Les også: – Graviditetshormon kan gi bedre effekt av MS-behandling

Personvernpolicy