Mot knall og fall i jordbruksoppgjøret tirsdag?

Sylvi Listhaugs lik i lasten

Statsråd med lik i lasten. («Liket» til venstre), Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Statsråd med lik i lasten. («Liket» til venstre), Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

«Å modernisere landbruket er som å flytte en kirkegård. Du får lite hjelp fra de som er der.»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om jordbruksoppgjøret:

Unikt: Bøndene i Norge har en unik ordning ved at de hvert år kan forhandle om inntektsmuligheter for seg som selvstendig næringsdrivende.

Priser og tilskudd: Jordbruksavtalene inneholder tilskudd fra staten, som har ligget på ca. 11 milliarder kroner i året, samt må for prisene skal få for de viktigste produktene. Dessuten blir partene uformelt enige om spesielle skattevilkår. Tollsatser som sikrer at målprisene kan tas ut, ligger i bunn.

Timeplanen: Årets jordbruksoppgjør starter 25. april. Da overleverer Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag sine krav til staten. Svaret fra staten kommer 6. mai. Forhandlingene må være ferdige til 17. mai.

Les om jordbruksoppgjørene hos Landbruks og matdepartementet

Les om jordbruksoppgjøret hos Norges Bondelag

Ja, denne sammenlikningen mellom landets bønder og de steindøde kom fra landbrukets egen fagstatsråd, Sylvi Listhaug, under hennes takk for maten-tale på Frp-landsmøtet lørdag.

Karakteristikken rammer den yrkesgruppa som kanskje har rasjonalisert mest i Norge de siste tiåra, og som hun har ansvaret for.

Det sier sitt om en helt spesiell atmosfære at noe sånt kommer tre dager før staten tirsdag legger fram sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Listhaug startet sin karriere som landbruks- og matminister med å invitere bøndenes organisasjoner til dialog. Når hennes bidrag i dialogen er skreddersydd for å utløse hånflir på Frp-fest, ligger det i korta:

Spenningen i årets jordbruksoppgjør er ikke om det blir brudd i forhandlingene. Spørsmålet er om det i det hele tatt kommer i gang forhandlinger før bruddet er et faktum.

Tilbudet - eller kravet - kan bli så provoserende at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ikke ser noe grunnlag for å forhandle overhodet.

Avstanden til kravet, 1,5 milliarder, kan bli så himmelropende stor at bonde-toppene risikerer å blamere seg for medlemmene sine dersom de beveger seg inn på statsrådens premisser.

Les: Smil før storm i jordbruksoppgjøret

På Frp-landsmøtet gjorde statsråden noe så sjeldent som å antyde at det hun har i ermet, neppe vil gi noen forhandlingsløsning.

Listhaug kan med det ha gitt svar på spørsmålet mange har lurt på - vil hun legge opp til en myk eller hard start for sin politikk i sitt første jordbruksoppgjør?

På forhånd har jeg hørt forlydende om at det gikk ut beskjed om å kutte 1 milliard, framfor å tilby tillegg i årets jordbruksoppgjør.

Også om dette mildnes opp mot null-oppgjør, sier det seg selv at Listhaug styrer mot brudd. Hun må ha fått klarsignal fra storesøster Høyre til å kjøre en provokativ framfor en kompromisslinje.

Les: Listhaug forberedt på mer bondebråk

Da blir det politiske spillet interessant. For regjeringen er en mindretallsregjering.

I dette jordbruksoppgjøret får ikke Listhaug bare likene i landbruks-lasta å bale med.

Listhaug må også forholde seg til sprell levende stortingspolitikere fra Venstre og KrF, som ikke vil sikre flertall i Stortinget for hva som helst fra hennes hånd.

Årets jordbruksoppgjør er storpolitikk. Det blir kort og godt en test på samarbeidet mellom den blåblå regjeringen og støttepartiene de er avhengige av.

Ved brudd er det tradisjon for at statens tilbud blir banket gjennom i Stortinget.

I år har Arbeiderpartiet og andre signalisert at de ikke vil gi noen blankofullmakt til å godta et landbruksoppgjør etter Listhaugs modell.

Les: - Arbeiderpartiet har skjønt det!

Venstre har riktignok programfestet en viss liberalisering av reglene for jordbruket.

Og Listhaug vil i statens krav tirsdag sikkert tilgodese de store brukene med regelendringer og kanskje mer av potten. Men det er ikke gitt at Venstre vil være med på den galeien - i år.

Venstre vakler mellom en liberal og en liberalistisk linje i flere politiske spørsmål og kan tenkes å komme på glid i retning Frp i årene som kommer.

Men KrF? Nei, deres landbrukspolitikk lar seg ikke forene med Frps.

Men før vi kommer så langt som til Stortinget, må bonde-toppene avklare sitt dilemma:

Vil det bety enda mer bonde-død om de begir seg ut i forhandlinger på Sylvi Listhaugs premisser? Eller bør de forbli lik i hennes last og nekte å forhandle?

Se ikke bort fra at jordbruksoppgjøret 2014 kan ta slutt før det begynner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus