Meny

WHO frykter ny polioepidemi

En syrisk jente i Aleppo blir vaksinert mot polio. Men ikke alle er like heldige som henne. WHO advarer nå mot en ny polioepidemi. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer polio som en fare for folkehelsen etter at flere nye tilfeller er oppdaget i en rekke land.

– Betingelsene for å erklære noe for en internasjonal fare for folkehelsen er oppfylt, sier Bruce Aylward, visedirektør i WHO.

Organisasjonen er svært bekymret etter at polio, som er uhelbredelig og som hovedsakelig rammer barn under fem år og gir dem varierende grad av lammelser, er påvist i flere land, deriblant det borgerkrigsherjede Syria.

Også i Afghanistan, Nigeria og Pakistan meldes det om stadig nye tilfeller.

Les også: Frykter polio-utbrudd i Norge

Vaksinasjon

Dette skyldes hovedsakelig at vaksinasjonsprogrammene av ulike årsaker har blitt begrenset eller stanset helt, blant annet på grunn av krigshandlinger eller fordi lokale islamistgrupper nekter å la barn bli vaksinert.

WHO anbefaler nå at innbyggere i polioberørte land må vise fram vaksinasjonskort før de reiser utenlands. Det gjelder blant annet Pakistan, Kamerun og Syria, der faren for at viruset skal spre seg til andre land er størst, ifølge WHO.

Les også: Sjelden poliolignende sykdom har rammet 25 barn i USA

Sprer seg

Pakistan er spesielt i WHOs søkelys på grunn av en kraftig økning i antall smittetilfeller. Så langt i år er 59 av i alt 74 nye smittetilfeller verden over blitt oppdaget der.

– I flesteparten av landene som igjen er blitt berørt, viser det seg at viruset som sirkulerer, kan spores til Pakistan, sier Aylward.

Krig og konflikter har vært med på å gjøre vaksineringsarbeidet vanskelig, og i Pakistan har det vært flere angrep mot folk som jobber med poliovaksinering.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus