Krekar-venner dømt i Sveits

Mulla Krekar viste «fingeren opp» da han i mars 2012 ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Hans egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad. Foto: NTB scanpix
Mulla Krekar viste «fingeren opp» da han i mars 2012 ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Hans egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad. Foto: NTB scanpix

To brødre tilknyttet mulla Krekars nettverk, ble før helgen dømt til flere års fengsel i Sveits. Krekar skal ha truet med angrep mot sveitsiske ambassader hvis det skjedde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen ble to brødre i Sveits dømt for deltagelse i mulla Krekars internett-nettverk «Didi Nwe» og dokumentforfalsking.

I avhør med norsk politi skal Krekar ha truet med mulige angrep på sveitsiske ambassader, hvis brødrene ble dømt.

Statsadvokat Maria Schnebli skal ha brukt disse opplysningene for å understreke hvor farlig Krekar skal være, heter det i avisoppslag om rettssaken.

Krekars norske advokat Brynjar Meling er ukjent med dommen og vil derfor vente med å kommentere saken, skriver han i en tekstmelding til ABC Nyheter.

I saken har sveitsiske myndigheter også fått hjelp fra norsk politi og påtalemyndighet. Til sammen skal materialet mot dem utgjøre hele 4000 sider.

I januar kunne ABC Nyheter fortelle om dette nettverket som etterforskes av tysk politi for terrorpropaganda og bånd til al-Qaida.

Meling sa da at det ville være beleilig for norske myndigheter hvis hans klient ble utlevert til Tyskland.

I februar fikk han avslag på en søknad om prøveløslatelse.

Les også: Kompis av mulla Krekar arrestert for terror

Krekar ønsker seg til Qatar

For tiden soner Krekar en dom på to år og ti måneder for blant annet trusler. Han avslutter sin soning i Kongsvinger fengsel i november, og har gitt uttrykk for ønsker om å flytte til Qatar.

Den eldste av de kurdisk-sveitsiske ble dømt til tre år og tre måneders fengsel, mens lillebroren fikk to års betinget fengsel, heter det i blant annet Tages Anzeiger og Neue Zürcher Zeitung.

Den eldste broren ble arrestert i 2008 i Basel. Dette var tredje gang påtalemyndighetene forsøkte å få saken opp til doms.

I tyske dokumenter sendt til Sverige i desember 2012 i forbindelse med avhør av et svensk vitne, er det omtalt to brødre fra Irak, som til tross for en viss navne- og aldersforvirring, nok er de samme personene.

Nyhetsbyrået Associated press omtaler dem som Karwan Mohammad Abdulkarim (35) og Mustafa Mohammad Abdulkarim (28).

I de tyske papirene heter de Karwan Talabany (35) og Mustafa Talabany (25).

Les også: Mulla Krekar kan havne i Tyskland

Hevder illegale metoder er brukt

I straffesaken, som ble ført for den føderale Bundesstrafgericht, kom det frem at de sveitsiske påtalemyndighetene har fått informasjon fra utenlandske etterretningstjenester, og at man har forsøkt å verve den eldste broren som agent.

Forsvareren Thomas Wegner mente også at deler av bevismaterialet ikke skulle legges frem fordi det var fremkommet ved bruk av illegale metoder. Men dommeren, Peter Popp, mente telefon- og internettovervåkningen av brødrene var innenfor det akseptable.

Wegner vurderer for tiden om dette skal ankes til sveitsisk høyesterett, Bundesgericht.

I etterforskningen av brødrene har PSTs samarbeidsorganisasjon NDB (Nachrichtendienst des Bundes), vært sentral.

Mandag formiddag har det ikke lykkes ABC Nyheter å få en kommentar fra PST, om dommens eventuelle betydning for Krekar.

Les også: Mulla Krekar nekter samarbeid med PST om DNA-prøve

«Didi Nwe» ikke terrororganisasjon

Aktor mente «Didi Nwe» var å betrakte som et eksisterende terrornettverk, men det ble avvist av retten.

Dommeren mente likevel at det var ført bevis for at de spredde terrorpropaganda til støtte for al-Qaida som står på internasjonale lister over terrororganisasjoner, og dømte dem for dette.

I tillegg ble de dømt for å ha forfalsket dokumenter i forbindelse med sine asylsøknader, og risikerer nå utvisning. Også på dette punktet kan det komme en anke.

På de omtalte nettsidene fremheves mulla Krekars person. Det er bilder av han i headingen og hans taler blir gjort tilgjengelige.

I tillegg mener aktoratet at gruppen rundt Krekar bruker ulike chat-rom til å spre støtte til al-Qaida, dets leder Ayman al-Zawahiri og hans forgjenger Osama bin Laden.

Les også: Arfan Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus