Meny

Flere drept i kamper i Slavjansk

En ukrainsk soldat med et pansret personellkjøretøy i bakgrunnen retter våpenet mot en bil som nærmer seg nær byen Slavjansk. Bildet er tatt lørdag. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenriksministeren i Ukraina sier at flere mennesker ble drept i harde kamper i Slavjansk mandag. Ukrainske soldater skal ha blitt tatt i bakhold av opprørere.

– Det har vært dødsfall, sier innenriksminister Arsen Avakov til reportere ved en kontrollpost som ligger omtrent seks kilometer fra der kampene pågår.

– Om morgenen ble et lag i antiterroroperasjonen tatt i bakhold av terrorgrupper. De bruker tunge våpen, siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax Avakov på.

Tidligere på dagen sa en talsmann for de selvutnevnte forsvarsstyrkene i byen at minst fem separatister er hardt såret. Det er ikke kjent hvor mange som er drept i kampene.

Nyhetsbyrået Reuters melder at minst to pansrede personellkjøretøy som tilhører opprørerne og flere prorussiske separatister har rømt fra de kraftige kampene, som pågår i utkanten av Slavjansk.

Den nesten sammenhengende lyden av skudd kunne bli hørt fra et område nærmere sentrum av byen enn der kampene pågikk søndag, opplyser byråets reporter på stedet.

Sammenstøtene mandag morgen skjer i det ukrainske sikkerhetsstyrker har gjenopptatt sin såkalte antiterroraksjon i et forsøk på å drive de prorussiske separatistene fra offentlige bygninger de har okkupert.

Fakta om utviklingen i Ukraina

 • 21. november i fjor ble det klart at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ikke ville undertegne en samarbeidsavtale med EU og i stedet fornye avtaler med Russland.
 • Det førte til store demonstrasjoner og krav om presidentens avgang.
 • 21. februar i år ble Janukovitsj og opposisjonen enige om en avtale som innebar nyvalg og innskrenket presidentmakt.
 • Avtalen kom etter harde kamper og inntil 100 drepte i Kiev.
 • Demonstrantene avviste avtalen og tok 22. februar kontroll i Kiev. Janukovitsj ble avsatt og rømte fra Ukraina.
 • De nye, provestlige makthaverne er møtt med mistro i russisk-orienterte områder sør og øst i Ukraina.
 • Væpnede, prorussiske menn tok 27. februar kontroll over regionforsamlingen på den ukrainske halvøya Krim.
 • 16. mars stemte Krims befolkning for løsrivelse, og 21. mars vedtok Russland å annektere halvøya.
 • EU og USA har innført sanksjoner mot sentrale russere og Krim-borgere.
 • Øst i Ukraina okkuperte prorussiske separatister i april offentlige bygninger i en rekke byer.
 • Ukrainske regjeringsstyrker har ikke lykkes i å gjenopprette kontrollen i området. Ved opprørernes hovedsete Slavjansk har det vært kamper siden 24. april.
 • Uroen har spredt seg til storbyen Odessa vest i landet. Der døde 42 mennesker i sammenstøt 2. mai. 38 av dem var prorussiske demonstranter som omkom i en påsatt brann i fagbevegelsens hus, etter å ha søkt tilflukt fra nasjonalistiske motdemonstranter.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus