Meny

Foran Høyre-landsmøtet 9. til 11. mai:

Erna Solberg: – Et historisk landsmøte nå

– LO og venstresiden vil ha debatt om tillit. Det skal de få, lover Høyre-leder Erna Solberg foran landsmøtet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ni år siden vi sist satt i regjeringen, 23 år siden sist Høyre ledet en regjering - og 54 prosent av landets innbyggere bor i Høyre-styrte kommuner. Og OL-forberedelsene fortsetter.

Det kunne Høyre-leder Erna Solberg fornøyd oppsummere da hun mandag morgen møtte pressen for å snakke om partiets landsmøte kommende helg.

– På meningsmålingene ligger vi stabilt på midten av 20-tallet. Det har vi ikke gjort siden 80-tallet, kunne hun legge til.

– Men, vi skal ikke gjøre den tabben å bli selvtilfredse. Vi skal være et aktivt politisk verksted, sa Solberg.

Fortsetter med Oslo-OL

I helga vedtok regjeringspartner Frp på sitt landsmøte å si nei til å arrangere OL i Oslo. Men Høyre fortsetter ufortrødent i regjering med å vurdere en OL-søknad.

– Jeg tror ikke OL blir en diskusjon på landsmøtet. Regjeringen jobber vider med utredningen. Men jeg mener det må være en ganske bred støtte for et OL. Dette Stortinget vil forplikte ikke neste Storting, men det etterpå, til ganske store utbetalinger, sier Solberg.

Kommunesammenslåingen kommer opp

Ledelsen i partiet har lagt opp til noen planlagte debatter. Blant dem troner nestleder og statsråd Jan Tore Sanners innledning om kommunereform på toppen.

– En av de store resolusjonene dreier seg om hvordan vi skal sikre gode kommuner som gir innbyggerne gode tjenester. Hvordan vi skal styrke lokaldemokratiet og redusere makten på riksplan, sier Solberg.

Det andre store temaet er hvordan partiet skal styrke det sosiale sikkerhetsnettet, at de som trenger det mest, skal oppleve at det offentlige systemet er til stede.

– Barnevernsbarn, mennesker med psykiske problemer, ungdom som faller utenfor og andre, lister Erna Solberg opp om det.

Tillit mellom venstre og høyre

– Vi skal også reise ideologisk debatt om tillit. Frihet under ansvar forutsetter at vi har tillit til hverandre, fortsetter Høyre-lederen.

– Venstresidens hang til detaljstyring er motsatsen til det vi mener er riktig, å ha tillit til enkeltmenneskers egne vurderinger.

– Både venstresiden og LO har ønsket seg debatt og frihet og tillit. Det skal de få, lover hun.

Også klima samt bærekraftig utvikling i storbyene – og ikke minst at klimatiltak ikke må gjøre lokalmiljøet dårligere, blir et viktig tema kommende helg.

– Dette er de regisserte sakene, men vi vet ikke hvilke saker som dukker opp. Vi vet det er mye følelser rundt både vei og politireform, sier Erna Solberg.

Artikkelen oppdateres

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus