Meny

Planlegger videre søk etter MH370

Personell fra det australske luftforsvaret som har deltatt i letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines, poserer foran sine maskiner ved Pearce-basen nord for Perth. Foto: Ruters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan ta opp mot to måneder før nytt og mer avansert utstyr kan settes inn i søket etter det savnede passasjerflyet i Indiahavet.

Tjenestemenn fra Australia, Malaysia og Kina møtes i Canberra mandag for å planlegge neste fase i søket etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines, som nå vil foregå nesten utelukkende under vann.

Flyet forsvant sporløst 8. mars på vei fra Kuala Lumpur til Beijing og antas å ha styrtet i Indiahavet. Det var 239 personer om bord, flertallet av dem kinesiske statsborgere.

Ikke kartlagt område

Australias visestatsminister innrømmer at letingen vil ta tid. Havbunnen i området ligger flere kilometer under havoverflaten og er ikke tidligere kartlagt.

Spesiallaget sonarutstyr og fjernstyrte undervannsbåter trengs til arbeidet, og prosessen med å anskaffe det starter snart. Men det kan ta to måneder før utstyret settes inn i letearbeidet.

– Vi er optimistiske om at vi kan gjøre det meste av dette i løpet av en til to måneder og at vi faktisk kan ha dette utstyret i vannet innen et par måneder, sa Warren Truss etter et møte med Malaysias og Kinas transportministre.

Fra onsdag vil internasjonale eksperter undersøke satellittbilder og andre letedata på nytt. Organiseringen av letearbeidet vil også bli flyttet fra Perth til Australias hovedstad Canberra.

Rekordstor leteaksjon

En av de største leteaksjonene i luftfartens historie har foreløpig ikke gitt noen resultater. Den siste oversikten viste at det var blitt gjennomført 334 flysøk av til sammen 4,5 millioner kvadratkilometer. I tillegg er gjort søk på 400 kvadratkilometer havbunn i Indiahavet.

I forrige uke opplyste Australias statsminister Tony Abbott at det vil bli søkt bredere på havbunnen og at søket med fly fra luften blir innstilt.

– Jeg må si at det er svært usannsynlig at vi vil finne noen rester etter flyet på overflaten på dette stadiet, sa han.

Søket vil muligens bli utvidet til å omfatte hele den sonen der ekspertene tror flyet kan ha styrtet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus