Meny

Jurister tror på ubetinget fengsel for Northug

RISIKERER FENGSEL: Skistjernen Petter Northug jr. risikerer åmåtte sone bak murene for promillekjøringen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jurister mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille og vraket bilen søndag morgen. Erna Solberg vil tilgi ham.
Petter Northug:
  • Navn: Petter Northug jr.
  • Alder: 28 (født 6. januar 1986)
  • Klubb: Strindheim
  • Yrke: Langrennsløper
Viktigste meritter:
  • VM: 9 gull, 3 sølv
  • OL: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse
  • Verdenscupen: 18 seirer, 2 sammenlagtseirer (2012/2013, 2009/10).
  • Aktuell: Innrømmet søndag kveld å ha krasjet mens han kjørte bil i alkoholpåvirket tilstand i Trondheim tidlig søndag morgen.

 

 


 

Følg saken:

At ulykken førte til personskader og at Northug stakk fra ulykkesstedet vurderes også som skjerpende.

– Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, uten at jeg kjenner alle omstendighetene, sier advokat Mette Yvonne Larsen til NRK.

Northugs advokat, Rasmus Brodtkorb, bekrefter overfor NTB at han vil bistå sin klient også framover.

– Utover det har jeg ingen kommentarer, opplyser Brodtkorb mandag morgen.

Foruten å være Northugs advokat er Brodtkorb også styremedlem i Northugs selskap Northug AS.

Bakgrunn: Petter Northug innrømmer promillekjøring

Erna Solberg: – Alvorlig

Statsminister Erna Solberg ble gang på gang spurt om sitt syn på Northugs fyllekjøring, da hun mandag morgen holdt pressekonferanse om Høyres kommende landsmøte.

– Det Northug har gjort, er veldig alvorlig og farlig. Han må ta sin straff, men vi har tradisjon her i landet for å gi folk en ny sjanse når de har gjort opp for seg, var budskapet fra Solberg.

Totalvrak

Ulykken ble varslet til politiet klokka 5.36 søndag morgen. I en 40-sone i General Bangs vei i Trondheim kjørte bilen inn i autovernet. Før den kom så langt hadde den rast gjennom en rundkjøring og kjørt ned flere skilt. Ulykkesbilen, en Audi A7, tilhørte skistjernen Petter Northug, og det var lenge uvisst om Northug var involvert i ulykken. Men søndag kveld innrømmet Northug at det var han som kjørte bilen, og at han var påvirket av alkohol da ulykken skjedde. Bilen ble totalvrak, og en mann født i 1991 som satt i passasjersetet brakk kragebeinet og fikk lettere skader.

Passasjeren ble igjen ved bilen, hvor han ifølge NRK ble tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende bilist.

– Den andre født i 1986 hadde stukket fra stedet, vi fant ham på en adresse like i nærheten, sa politioverbetjent Bård Jacobsen til TV 2 søndag kveld.

Les også: Se bildene fra Northug-krasjen

Sporet opp av hunder

Northug ble sporet opp av politihunder i huset hans noen hundre meter unna.

Både Northug og passasjeren ble søndag siktet for promillekjøring. Larsen mener det er skjerpende at Northug hadde en passasjer med seg da han promillekjørte, samt at han stakk fra stedet.

– Når man har med seg noen i bilen blir det sett på som skjerpende, men nå vet jeg ikke om passasjeren aksepterte å sitte på med en beruset sjåfør. Men normalt vil straffen bli høyere. Det vil vanligvis bli ubetinget fengsel, sier hun.

Les også: Northugs bil i alvorlig ulykke

Flere lovbrudd

Jussprofessor Alf Petter Høgberg er enig med Larsen og slår fast at det er blitt begått flere lovbrudd.

– Her blir det med all sannsynlighet ubetinget fengsel, forutsatt at det er promille over 0,5 og med den konsekvens at en person er skadd, sier Høgberg til VG.

– Det alvorligste er ikke å kjøre beruset eller å stikke fra stedet, men å skade et menneske, hvis det er sjåføren som har stukket fra stedet og passasjeren er skadd, sier professoren.

Les også: Her festet Northug før den ville bilferden

Jussprofessoren mener Northug kan vente seg å måtte sone i fengsel – men tror ikke det blir mer enn noen måneder.

– Selv om den øvre strafferammen på promillekjøring er ett års fengsel, beveger man seg sjelden i det øvre området, sier Høgberg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus