Meny

Kamper fortsetter i Ukraina

I ODessa stormet mellom 1.000 og 2.000 prorussiske aktivister en politistasjon i byen der de krevde andre prorussiske demonstranter løslatt. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske sikkerhetsstyrker fortsetter søndag kampene mot russiskvennlige separatister. Kamphelikoptre og pansrede kjøretøyer er tatt i bruk.

Minst én person er drept og to andre såret i skuddveksling i byen Luhansk, ifølge Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov i Kiev søndag.

I byen Mariupol har regjeringsstyrker innledet et angrep på en okkupert administrasjonsbygning.

– De ga oss fem minutter til å forlate bygningen. Deretter begynte de å skyte, sa Mikhail Krutko, talsmann for separatistene.

Les også: – Ukraina-krisen kan sende Europa inn i resesjon

Angrep i Odessa

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk besøkte Odessa søndag. I et intervju med den britiske kringkastingen BBC lovet statsministeren en «fullstendig, omfattende og uavhengig» etterforskning av det som skjedde fredag. Han la noe av ansvaret på «ineffektivt» lokalt politi.

I Odessa var det søndag stadig frykt for at uroen skulle vokse. Samme dagen stormet mellom 1.000 og 2.000 prorussiske aktivister en politistasjon i byen der de krevde andre prorussiske demonstranter løslatt. De var blitt arrestert fredag for å ha angrepet angrepet en demonstrasjon for nasjonal enhet i Ukraina. Omkring 60 av de 170 som var pågrepet, ble løslatt søndag etter angrepet.

Tilhengere av regjeringen i Kiev hadde planlagt en ny marsj gjennom byen, og det var frykt for at marsjen kunne bli angrepet av russiskvennlige, militante grupper.

Ukrainas president Oleksandr Turtsjynov erklærte lørdag to dager landesorg etter at minst 42 mennesker mistet livet i skyting og en påsatt brann i huset til fagbevegelsen i Odessa. Hele 38 døde i brannen som noen hevder ble påsatt av folk fra det nasjonalistiske Høyre sektor.

Les også: Aktivister stormet politistasjon i Ukraina

Utvide operasjon

I Kostyantynivka skal flere medlemmer av regjeringsstyrkene være såret i kampen om en fjernsynsbygning.

– Terroristene bruker tunge våpen. Men vi holder stillingen, meldte Ukrainas innenriksminister Avakov.

Sjefen for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, Andriy Parubiy, sier at ukrainske styrker vil utvide det han kaller «den aktive fasen av operasjonen i andre byer der ekstremister og terrorister bedriver ulovlig virksomhet».

Nyhetsbyrået AFP melder fra byen Kostyantynivka, der russiskvennlige separatister tok kontroll med rådhuset 28. april, at en veisperring som separatistene hadde, søndag var i ferd med å bryte sammen. Nye barrikader ble i all hast opprettet inne i byen.

Opprørerne sa det hadde vært kamper natt til søndag nær fjernsynsbygningen.

Stormet i Slavjansk

Ved den sentrale byen Slavjansk var det harde kamper ved flere opprørskontrollerte veisperringer lørdag da regjeringsstyrker stormet dem. Slavjansk er regnet som senteret for de russiskvennlige gruppenes opprør.

Sentrale Slavjansk var søndag relativt rolig, ifølge AFP. Men innbyggerne melder at det er blitt vanskeligere å få tak i basisvarer på grunn av regjeringsstyrkenes blokade.

Krim-uro Også fra den annekterte Krim ble det meldt om uro. Det oppsto sammenstøt da rundt 2.000 Krim-tatarer demonstrerte mot det russiske forbudet mot å la deres leder Mustafa Dzhmilev komme tilbake.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus