Frp sender vanskelige saker over til Stortinget

Per Sandberg og partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen under avstemningen om statsgaranti for OL i Oslo i 2022 under FrP sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Per Sandberg og partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen under avstemningen om statsgaranti for OL i Oslo i 2022 under FrP sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En rekke omstridte forslag blir sendt fra Frps landsmøte over til stortingsgruppen for videre behandling. Ett av dem er forslaget om reforhandling av EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bunke på rundt 30 forslag fra høyst ulike politikkområder skyves på denne måten videre i systemet, enten for å bli lagt i en skuff eller for å bli vurdert nærmere i lys av hva som er mulig i forholdet til Høyre, men også de to småpartiene regjeringen har en samarbeidsavtale med.

Noen blir også utelatt fra landsmøtebehandling fordi de anses være dekket av Frps partiprogram.

Les også: Fremskrittspartiet sier nei til OL i Oslo

Skuffen venter

Akkurat når det gjelder EØS-forslaget fra Finnmark Frp, er det nok skuffen som venter ettersom moderpartiet ikke ønsker noen uro rundt Norges tilknytning til EU og vil unngå alle utspill som krever en aktiv EU-posisjonering.

Et annet omstridt forslag som skal utredes videre i Stortinget, kommer fra Oslo Frp og går i korthet ut på at personer som utfører krigshandlinger i andre lands tjeneste, for eksempel i Syria, skal fratas sitt norske statsborgerskap.

– Norge må reagere kraftig på at norske statsborgere kan reise til en krigssone og med norsk pass i lommen bedrive krigshandlinger, drap og tortur, heter det i forslaget. Oslo Frp ønsker en debatt om sanksjoner, men den vil altså landsmøtet føre videre i et annet forum.

Kutter u-hjelp

Oslo Frp forslår også å kutte i u-hjelp til land som bryter menneskerettighetene. Dette forslaget er ikke avvist, men vil få så omfattende konsekvenser, og ramme så mange av Norges samarbeidsland, at det krever en mer utdypende behandling.

Av andre forslag som i en stor bolk sendes over til Frps stortingsgruppe, er innføring av færre klagemuligheter for opphold i Norge, kutt i konvensjonell utviklingshjelp til fordel for mer livreddende nødhjelp, nei til tvangsbosetting av flyktninger rundt i kommunene, bygging av nye fengselsplasser og mer fleksibel bruk av tippemidler, slik at også anlegg som bygges gjennom offentlig-privat samarbeid (OPS,) skal få tippemidler.