Jensen vil ikke erklære OL for kjørt

Carl I. Hagen etter avstemningen om statsgaranti for OL i Oslo under FrP sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Til høyre er Snøhettas visjon av OL-landsbyen på Økern i Oslo.
Carl I. Hagen etter avstemningen om statsgaranti for OL i Oslo under FrP sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Til høyre er Snøhettas visjon av OL-landsbyen på Økern i Oslo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-leder Siv Jensen vil ikke erklære at OL-løpet i realiteten er over, selv om Frps landsmøte med klart flertall sa nei til å stille statsgaranti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslutningen på det tre dager lange landsmøtet ble overskygget av en opprivende debatt om OL-milliarder, der mindretallet ville utsette avgjørelsen til et landsstyremøte i høst.

Selv en tordentale fra partinestor Carl I. Hagen var ikke nok til å snu OL-stemningen. Splittelsen gikk tvers gjennom partiledelsen, med nestleder Per Sandberg på Hagens side, mens Jensen og Ketil Solvik-Olsen satte foten ned for statsgaranti.

Etter å ha erklært et usedvanlig vellykket landsmøte for over, møtte Jensen og ledelsen et pressekorps som bare ville snakke om OL. Partilederen trådte varsomt.

Les også: Frp sender vanskelige saker over til Stortinget

Uavklart hos alle

– Jeg kan ikke her og nå si at OL i 2022 er over for Norges vedkommende. Meg bekjent er det helt uavklart hva de andre partiene mener. Høyre skal ha landsmøte neste helg, og da blir sikkert dette et tema. Hva Ap mener, vet ikke vi, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ville ikke bekrefte at utsiktene til et OL i Oslo er blitt betydelig svekket i og med Frps klare marsjordre til partiets tillitsvalgte rundt i landet og i regjering om å jobbe mot prosjektet.

– Alt vi har gjort, er å si hva vi mener som parti. Jeg aner ikke hvor flertallet ligger i denne saken, sa partilederen. Hun ville ikke spekulere om hvorvidt hun som finansminister og regjeringsmedlem kunne bli pålagt av statsminister Erna Solberg å legge til rette for en statsgaranti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kostnadene ved å arrangere OL er så høye at det vil gå utover viktige oppgaver som infrastruktur, skattelettelser, økt konkurransekraft, utdanning, helse og omsorg, heter det i en politisk uttalelse som ble vedtatt av landsmøtet søndag.

Delt

Innstillingen fra redaksjonskomiteen var delt. Et mindretall ville utsette saken til et landsstyremøte i høst. Avstemningen endte med at to tredeler av delegatene sa nei til å stille statsgaranti for et OL i Oslo i 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen sto på flertallets side, men deltok ikke i debatten. Det gjorde forgjengeren hennes, Carl I. Hagen.

– Det har med timing å gjøre. Det er interesse for hva Frp avgjør og bestemmer seg for. Tenk om vi kunne ha den store oppmerksomheten om vårt landsstyremøte i oktober, sa Hagen.

Til stående applaus fra et utvalg av delegatene slo partiveteranen fast at det er for tidlig å avvise en OL-søknad nå.

– Vi er unike i skiidrett og de eneste som kan lære opp medlemmene i den internasjonale olympiske komité, sa Hagen.

Finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter advarte også partiet mot å fatte en beslutning nå, under henvisning til at søknaden ennå ikke er klar.

– Jeg vil at Frp skal være et lyttende parti. Før vi har oversikt over kravene fra IOK og alle kostnadene, blir det feil å konkludere med et nei, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For dyrt

Motstanderne mot statsgarantier viste til at det blir altfor dyrt å arrangere et OL i Oslo og framholdt at det var bedre å bruke disse pengene på andre formål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette vil ende i økonomisk bakrus. Det er ufattelig mye annet å bruke pengene på, sa stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

Også Kristine Lie fra Sogn og Fjordane poengterte at saken er godt opplyst og påsto at engangsutgiftene ved et OL summerer seg til 50.000 sykehjemsplasser i ett år.

Et OL i Oslo er kostnadsberegnet til 22 milliarder kroner, mens statsgarantien er på 34 milliarder kroner. Under landsmøtet var selv representanter for arrangøren til stede på Gardermoen for å forsøke å overtale delegatene.

– Stortinget bestemmer

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) er ikke overrasket over at det ble et nei-flertall til OL på Frps landsmøte i helgen, men synes det er rart at landsmøtet på denne måten ikke viser tillit til sine regjeringsmedlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke overrasket over at ca. halvparten av Frps landsmøte er skeptiske til OL-planene, det samsvarer godt med befolkningen i Norge, og dette har vi vært klar over hele tiden, sier Stang i en kommentar til NTB.

Han synes det er mer merkelig at landsmøtet vil binde sine statsråder.

– Jeg synes det er litt rart at landsmøtet ikke har tillit til sine regjeringsmedlemmer og ønsker å binde dem. For oss i Høyre ville det være unaturlig, sier Stang.

– Til sjuende og sist er det et flertall i Stortinget som bestemmer i denne saken, legger han til.