Derfor vil ikke hvalen eksplodere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den oppblåste hvalen i Canada vil sannsynligvis ikke eksplodere likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag vil forskere fra The Royal Ontario Museum i Toronto komme og fjerne den oppblåste blåhvalen fra landsbyen Trout River i Newfoundland. Dyret skal brukes til forskning.

I to uker har den 60 tonn tunge blåhvalen ligget i vannkanten, og stadig blitt fylt av mer metangass. Lenge trodde befolkningen at den ville eksplodere, men de siste dagene har liket blitt mindre igjen.

Bakgrunn: Oppblåst blåhval truer landsby

Som journalisten Don Bradshaw sa det på Twitter:

Les også: Skal redde fiskerlandsby fra oppblåst hval

Alle vil se hvalen eksplodere

Hvalen har likevel fått massiv oppmerksomhet i media, og til og med sin egen nettside, som forteller deg hvorvidt den har eksplodert eller ikke.

Men, som du kanskje har skjønt, er det liten sannsynlighet for en hvaleksplosjon i denne omgang. Ifølge forskeren Jack Lawson i fiskeridepartementet i Canada, vil metangassen gradvis sive ut etter hvert som hvalens hud brytes ned. Så vil den bare flate ut som en gammel ballong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst ni blåhvaler døde i april, etter å ha blitt fanget i isen ved sørvestkysten av Newfoundland. To andre hvalkropper skal også fjernes av forskerne. De skal fraktes 2.500 kilometer til Toronto i samarbeid med Fisheries and Oceans Canada.

Se også: Mystisk hvaldød i Uruguay

Hvaler har eksplodert før

Eksploderende hvaler har fascinert oss i årevis. I 2004 eksploderte en hval midt i gata i Taiwan, for eksempel.

I november i fjor lærte en marinbiolog på Færøyene at det kan være lurt å holde avstand fra en stinn hvalkropp, bare se her:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik sover en spermhval

I januar i år skulle en 25 tonn tung hval fraktes med kran fra Montevideo i Uruguay, stroppene sprakk, og hvalen revnet:

Og noen ganger har vi sprengt hvalen med vilje, som i Oregon i 1970. Byen Florence kan være blant de første som opplevde samme problem som Trout River i dag. Myndighetene mente hvalen var altfor stor til å skjære opp eller brenne, så da hyret de ingeniøren Paul Thornton til å lage en plan. Thornton kom fram til at den beste løsningen var å blåse hele kroppen i filler. Restene ville bli spist opp av fugler eller krabber, mente han. Han tenkte nok ikke da at videoen ville få flere millioner seere om noen tiår. Se videoen under: