Anslag: Over 100.000 ulovlige reptiler i Norge

Denne øgla er nok ikke farlig for noen, men er forbudt i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Denne øgla er nok ikke farlig for noen, men er forbudt i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at det er totalforbud mot å ha alt fra slanger og øgler til store og farlige krokodiller som husdyr, anslår Euromonitor at det er 109.000 ulovlige reptiler i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Euromonitor er en global informasjonskanal for forskningsrapporter og statistikk. Norges Zoohandleres Bransjeforening er ikke langt unna i sine beregninger, og anslår i overkant av 100.000. Hittil i år har tollvesenet beslaglagt tre innsmuglede reptiler, skriver VG.

Les også: Avliver over 200 utrydningstruede dyr årlig

Ifølge 34 år gamle Tord, som jobber for reptilforumet Reptilfreaks.no, er det helt vanlige folk som går til anskaffelse av reptiler. Han understreker at de fleste reptiler er ufarlige. Samtidig finnes det giftige og farlige reptiler også hjemme hos nordmenn:

– Det er alltid noen som vil gjøre det som ikke er greit. Og de som har giftdyr, blir uglesett i reptil-miljøet. Likevel er det noen som for eksempel har giftslanger som er farlige. Og jeg antar at det finnes noen krokodiller også. De har et veldig kraftig bitt, sier 34-åringen som sier han har hørt om nordmenn som har innredet kjellerne sine for krokodillehold.

Les også: - Jeg vil ikke avlive dyrene mine!

Veterinær John Debenham ved Norges veterinærhøyskole sier den vanligste sykdommen mennesker får fra reptiler, er salmonella. Som oftest er det imidlertid ufarlig å være i kontakt med disse dyrene, sier han.