– Syv timer søvn er optimalt

En ny studie tyder på at det er viktig å få syv timers søvn hver natt. Foto: COLOURBOX
En ny studie tyder på at det er viktig å få syv timers søvn hver natt. Foto: COLOURBOX

Riktig mengde søvn kan bidra til å opprettholde hukommelsen senere i livet, antyder ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er optimalt å få syv timer søvn hver natt, viser en ny studie som har undersøkt sammenhengen mellom søvnmønster og aldersrelatert hukommelsestap.

Forskere ved det velrenommerte sykehuset «The Brigham and Women’s Hospital» i Massachusetts har oppdaget at for mye eller lite søvn hos middelaldrende kvinner kan føre til dårligere hukommelse senere i livet.

Les også: – For lite søvn kan føre til tap av hjerneceller

Også kvinner som ikke hadde noe fast søvnmønster, hvor nattesøvnen ofte varierte med mer enn to timer fra dag til dag, viste seg å ha større risiko for svekket hukommelse.

– Det er svært viktig å ivareta hukommelsen når man blir eldre. Derfor er det nyttig å identifisere faktorer som kan bidra til dette, sier en av forskerne bak den amerikanske studien, Elisabeth Devore og legger til:

– Våre funn tyder på at å få syv timers søvn hver natt, kan bidra til å opprettholde minnet senere i livet. Det er også nødvendig å undersøke om behandling av søvnvansker kan bidra til å forebygge kognitiv svikt.

Forskerne undersøkte søvnmønstrene til over 15,260 kvinnelige sykepleiere over 70 år, som har deltatt i en langvarig kartlegging av sykepleieres helse.

Sammenlignet med de som sov syv timer hver natt, var hukommelsen til sykepleierne som fikk mindre enn fem timer eller mer enn ni timers søvn svekket tilsvarende å være to år eldre.

Studien har blitt publisert i The Journal of the American Geriatrics Society.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus