Meny

Anundsen øker antall tvangsreturer

SKRYTELISTE: Justisministeren skrøt blant annet av flere tvangsutsendelser, nye stillinger i politiet og Sea King-redningshelikoptre under landsmøtet lørdag. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) opplyser at antallet tvangsreturer er økt med 55 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, da de rødgrønne styrte.

– Vi tenker nytt om returordningen og griper raskere inn mot dem som ikke har rett til opphold. Budskapet er at de ikke en gang trenger komme til Norge. Uansett skal de raskt ut igjen, sier Anundsen.

Sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og landbruksminister Sylvi Listhaug holdt han lørdag debattmøter for delegatene på Frps landsmøte. Utsendingene delte seg i mindre grupper, og alle fikk nærkontakt med sentrale statsråder og anledning til å gi innspill fra grasrota.

Anundsen la i kortform fram en del nøkkeltall fra ulike områder innen sitt arbeidsfelt. Han viste blant annet at antallet asylsøknader har falt med 19 prosent fra en topp sommeren 2013 til i dag.

Les også: Per Sandberg: – Frp skal ha makta i 50 år

420 nye stillinger

En stolt justis- og beredskapsminister kunne også vise til at politiet er styrket med 264 millioner kroner i 2014, en økning som angivelig fullfinansierer 420 fulltidsstillinger i politiet.

– Vi har dessuten satt i gang et prøveprosjekt i fire politidistrikter. Kriminalomsorgen tar over transport av fanger, noe som frigir 40 stillinger. Det er stor begeistring over prosjektet i disse distriktene, framholdt Anundsen.

Han opplyste at alle distrikter har fått en egen pansret bil og at det er anskaffet rullende lensmannskontorer i grenseområdene mot Sverige. Dette er fullt utrustede kontorer som også kan utøve grensekontroll langs Schengens yttergrense.

– De kan også settes inn andre steder i landet, dersom det skulle oppstå behov for styrket nærvær. Dersom et lensmannskontor skulle trenge mer penger, kan bilene også brukes som pølsebu, sa Anundsen med et smil.

Les også: – Sylvi Listhaug har lettvint forhold til fakta

Helikoptre

Justisministeren skrøt sterkt av Sea King-helikoptrene, redningstjenestens arbeidshester i over 40 år. Han imøtegikk en utbredt oppfatning om at de stadig svikter.

– Det er faktisk ikke riktig. De har en oppetid på 98,3 prosent, noe som er ganske oppsiktsvekkende for så gamle maskiner. Planene om nye har versert i årevis, men etter bare to måneder i regjering undertegnet vi kontrakt om 16 nye helikoptre, en modell som er direkte etterfølger av dagens Sea King, sa Anundsen.

Det første blir levert på våren 2017, og i løpet av 2020 vil alle være på plass. Totalkontrakten inkludert vedlikehold er på 15 milliarder kroner. Anundsen forsikret at regjeringen har gardert seg økonomisk, dersom korrupsjonsmistanker mot produsenten fører til domsfellelser.

Andre punkter på justisministerens skryteliste var at innføringen av ny straffelov er framskutt med flere år og at arbeidet med å få ned soningskøene skyter fart gjennom bruk av dobbeltrom og ombygging av gamle fengsler, dels nybygging.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus