Meny

Frigitte OSSE-observatører ved godt mot

Jagland har de siste månedene vært i Ukraina en rekke ganger. Lørdag møtte han de løslatte OSSE-observatørene. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de frigitte OSSE-observatørene er ved godt mot, sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Observatørene er lettet over at tiden i fangenskap er over.

Jagland mottok lørdag de frigitte OSSE-observatørene ved en kontrollpost i Slavjansk. Overleveringen ble utsatt noe på grunn av kamper i den nærliggende byen Kramatorsk.

– De er ved godt mot alle sammen. Det var en som trengte legebehandling, men resten synes å være i god form, sier Jagland til NTB lørdag kveld.

Også fem ukrainske militære som fulgte OSSE-observatørene, ble frigitt.

– Det er glede, dyp lettelse, sa observatørenes leder, oberst Axel Schneider, om hvordan de følte seg etter frigivelsen.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) overtok ansvaret for sine medarbeidere etter overleveringen.

Les også: Russland: Valg i Ukraina blir absurd

Jagland og Lukin

Overleveringen lørdag kom som resultat av et intenst arbeid i kulissene av Jagland og Vladimir Lukin, som er tidligere ombudsmann i Russland.

– Han har ingen offisiell stilling i Russland nå, men det er åpenbart at han hadde aksept fra myndighetene der. Og russisk involvering var helt avgjørende for å få dette til, understreker Jagland.

Han har vært i Ukraina en rekke ganger de siste månedene, senest i Kiev for to dager siden. Generalsekretæren har også hatt nær kontakt med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Uten betingelser

Det var Lukin som først offentliggjorde at de bortførte OSSE-observatørene var satt fri.

– De har satt fri alle de tolv som var på min liste, sa han.

Separatistlederen Vjatsjeslav Ponomarjov bekreftet kort tid etter at observatørene var frigitt uten betingelser.

Til sammen sju OSSE-observatører var tatt til fange, hvorav fire tyskere, en danske, en polakk og en tsjekker. I tillegg ble de fem ukrainske militære som fulgte OSSE-observatørene, tatt til fange.

– Dette var ingen byttehandel og ingen krav ble stilt. Jeg tror de ble sluppet fordi det var et klart press fra internasjonalt hold og fra Moskva. Også er det veldig gledelig at alle ble frigjort, også ukrainerne, sier Jagland.

– Nå får vi håpe at en god ting kan følges av en annen, legger han til.

Les også: Flere titalls drepte sør i Ukraina

Nervepirrende

Observatørene har vært holdt fanget av russiskvennlige separatister siden 25. april.

Oberst Axel Schneider forteller ifølge nyhetsbyrået AFP at de to siste nettene i fangenskap var vanskelige på grunn av utviklingen på bakken.

Ukrainske myndigheter startet fredag en militæroffensiv mot Slavjansk, byen hvor observatørene ble holdt fanget.

– Hvert minutt ble lengre, sa Schneider til pressen da observatørene nådde fram til byen Donetsk.

– Men til slutt løste det seg helt perfekt, med samarbeid fra alle nøkkelaktørene, sa obersten.

Brende glad

Vestlige ledere har gjentatte ganger oppfordret Russland til å sørge for at OSSE-observatørene ble frigitt. Utenriksminister Børge Brende (H) sier det er gledelig at OSSE-observatørene nå er frigitt.

– Bortføringen av OSSE-observatørene var fullstendig uakseptabel, og det er positivt at Russland i dette tilfellet har samarbeidet med det internasjonale samfunn om å få dem frigitt, sier Brende.

Men de siste to dagene har volden i Øst-Ukraina tilspisset seg. Det har også vært sammenstøt og drepte i Odessa i sør. Dette uroer Brende.

– Situasjonen må løses med fredelige virkemidler, understreker han.

Russland berømmer på sin side separatistene i Slavjansk for å «vise mot» ved å slippe fri observatørene.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus