Meny

Leting etter jordskredofre avsluttet i Afghanistan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskaper har oppgitt letingen etter overlevende etter det store jordskredet som rammet en landsby nordøst i Afghanistan, ble det opplyst lørdag.

– Basert på rapportene vi har, ligger 300 hus begravd under raset, sa Badakhshan-provinsens guvernør Shah Waliullah Adeeb til journalister på rasstedet.

– Vi har en liste på 300 mennesker som er bekreftet døde, tilføyde han.

Noen få titall landsbyboere og lokale politifolk med bare de enkleste graveredskaper gjenopptok letearbeidet ved daggry lørdag morgen. Men det ble snart klart at det var håpløst å finne overlevende begravd under opptil 100 meter tykt lag av gjørme og leire.

Nytt ras

Representanter for myndighetene er bekymret for at ustabile jordmasser i åsene ovenfor landsbyen kan løsne og igjen true både hjemløse landsbybeboere og redningsmannskaper fra både FN og lokale myndigheter.

Samtidig gjentas det at 2.100 mennesker trolig er omkommet i jordskredet.

– Over 2.100 mennesker fra 300 familier er alle sammen døde, sier Naweed Forotan, talsmann for provinsguvernøren.

Under 100 meter leire

Landsbyen ligger under så mye som 100 meter jord og leire, ifølge enkelte kilder. FN sier det er risiko for nye jordskred i området.

FN i Afghanistan sier at redningsarbeidet i jordskredområdet, som ligger nordøst i landet, rettes inn mot de rundt 4.000 som er blitt tvunget til å forlate sine hjem.

De umiddelbare behovene er vann, medisiner, mat og telt, ifølge Ari Gaitanis, talsmann for FN i Afghanistan.

Representanter for myndighetene har siden fredag sagt at over 2.000 er savnet og kan være begravd under jordmassene som raste ut etter kraftig regn i området.

Bakgrunn: Tusenvis fryktes omkommet etter jordras

Røde Halvmåne

– Vi har fått melding fra vår søsterorganisasjon i Afghanistan om at de nå er i området for å bistå de rammede med hjelp, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors i Norge.

Hun påpeker at det er vanskelig å komme fram til de avsidesliggende landsbyene, der det er fare for nye skred.

– Så langt har Røde Kors satt opp 50 telt og midlertidig husly for 50 familier som oppholder seg i området. I tillegg er det utplassert mobile helseteam. Det er også sendt kjøkken- og hygienesett i tillegg til tepper, tilføyer hun.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus