Meny

Klager på EU-energilov som også rammer Norge:

Russland går til gass-angrep på EU - i WTO

Russland til gass-angrep mot EU i WTO. De frykter at EUs tredje energipakke vil ramme deres nye rørledning South Stream (bildet). Foto: South Stream.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland reiser tvistesak mot EUs nye energilovverk i Verdens handelsorganisasjon WTO. Olje- og energiminister Tord Lien mener EUs «tredje energipakke» strider også mot norske gassinteresser.
Dette er EUs tredje energipakke:

EU-kommisjonen la den 10. januar 2007 frem en meddelelse om en energipolitikk for Europa (”Communication on an Energy Policy for Europe”).

”Energy Policy for Europe” er en del av EUs strategiske energigjennomgang og inneholder en rekke meddelelser i en ny stor ”energipakke”.

Tiltakene i energipakken søker å bekjempe klimaendringene, sikre EUs forsyningssikkerhet og fremme konkurranseevnen.

Målene for EUs tredje energipakke er:

  • Sørge for at målet om elektrisitets- og gassmarkedsliberalisering blir en realitet.
  • Forbedre mekanismene for forsyningssikkerhets- og beredskapspolitikken på energiområdet.
  • Sikre at kvotehandelssystemet for klimagasser skal forbli et sentralt element også etter 2012.
  • Arbeide for at EU blir den mest energieffektive region i verden.
  • Det skal bli et klarere skille mellom overføringsdelen av energiselskapene og øvrige deler av virksomhetene for å sikre ikke-diskriminerende tilgang til nettverk.
  • Styrke rollen til regulatorene på energimarkedene og harmonisere reglene på nasjonalt nivå mellom landene.

Kilder: Europalov.no og Olje- og energidepartementet

Idet gass er et svært så følsomt tema i Ukraina-krisen, går Russland til angrep på EUs gassmarkedspolitikk i et helt annet forum, Verdens handelsorganisasjon WTO.

Der fremmer Russland en sak mot EUs såkalte «Tredje energipakke». Russland mener EUs nye lovverk for elektrisitets- og gassmarkeder bryter med EUs forpliktelser etter WTO-regelverket.

Det er WTO-sekretariatet som melder at Russland reiser en tvistesak mot EUs energimarkedspolitikk, en energipolitikk som Norge blir underlagt gjennom EØS-avtalen.

Blant annet krever EU at selskaper som bygger rørledninger for gass og kraftledninger for elektrisitet for leveranser til EUs indre energimarked, må åpne infrastrukturen sin for bruk av konkurrentene. 

Det undergraver den store, nye gassrørledningen South Stream som russiske Gazprom er i ferd med å bygge sør for Ukraina, melder Reuters.

Les også: - Norge har gått i EUs gass-felle

- Kan skade gassmarkedet vårt

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) kan ikke nå kommentere tvistesaken Russland har reist mot EUs tredje energipakke.

Men i likhet med Russland er Norge en stor eksportør av energi til EU. Lien mener EUs nye energipolitikk slår uheldig ut for gassmarkedet i Norge.

– En aktør som bygger infrastrukturen, blir forpliktet til åpne den for andre selgere. Men å gi tredjepartsadgang til den begrensede infrastrukturen vi har for gass i Norge, hvor det nesten ikke brukes gass, vil skade framveksten av markedet vårt, sier Lien til ABC Nyheter.

Departementet hans har gjennomført en høring om endringer av norsk lovverk som følge av EUs tredje energipakke når det gjelder elektrisk kraft. Den saka ligger til behandling etter at høringsinstansene har gitt sine tilbakemeldinger.

Av dem er det bare Nei til EU som har betenkeligheter med at det nye energilovverket kan innebære at Norge må avgi kontrollerende og dømmende makt til EUs overvåkingsorgan på området, ACER.

I høringsbrevet varsler Olje- og energidepartementet at det vil legge opp til en liknende prosess for gassmarkedet.

Les også: Siv Jensen kvier seg for å avgi makt til EU

- Brussel svekker markedet!

– På gassida mener vi det er betenkelig at vi nesten ikke har noe gassmarked i Norge. EUs tredje energipakke vil kreve at alle de norske gassleverandører som har infrastruktur, skal gi adgang til tredjeparter i rørledningene, sier Lien.

– Det vil være veldig krevende at de som vil bygge infrastrukturen for å selge gass, må gi adgang til konkurrentene til denne infrastrukturen. Da blir det vanskeligere å få bygd ut gassmarkedet i Norge, advarer olje- og energiministeren.

– Vi forhandler nå med EU om 3. energimarkedspakke, forteller Lien og kommer med følgende kraftsalve:

– I energispørsmål mener jeg Norge bærer fanen om at vi skal ha best mulig fungerende markeder. Tilbøyeligheten til å regulere ting i detalj, er stor i Brussel. Også når reguleringene åpenbart bidrar til å svekke markedet.  

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus