Se og Hør-skandalen i Danmark vokser

En rekke tekstmeldinger som danske medier har fått tak i, skal vise hvordan danske Se og Hørs hemmelige kilde overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige. Bildet viser danske Se og Hør-blader. Foto: Christian Liliendahl (NTB scanpix)
En rekke tekstmeldinger som danske medier har fått tak i, skal vise hvordan danske Se og Hørs hemmelige kilde overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige. Bildet viser danske Se og Hør-blader. Foto: Christian Liliendahl (NTB scanpix)

Flere danske kjendiser anmelder danske Se og Hør for å ha overvåket deres og andre kjendisers og kongeliges pengebruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både DR og Berlingske har fått tak i tekstmeldinger som er sendt fra en hemmelig kilde til Se og Hør, med fortrolige opplysninger om kjente danskers kredittkortbruk.

Tekstmeldingene viser at ukebladet har fått informasjon om de overvåkedes kortbruk på blant annet restauranter, bensinstasjoner og hoteller.

Ifølge Berlingske er minst 28 kjendiser og kongelige i en årrekke blitt overvåket, deriblant den norske artisten Lene Nystrøm.

Anmelder

Nå går skuespiller Mads Mikkelsen sammen med fem andre danske kjendiser og anmelder danske Se og Hør.

Kjendisenes advokat, Brian Werner Larsen, mener det er klart at ukebladet har brutt loven.

– Jeg har på vegne av mine klienter Iben Heilo, Casper Christensen, Rigmor Zobel, Jesper Ravn, Pelle Hvenegaard og Mads Mikkelsen valgt å sende inn en politianmeldelse, sier Werner Larsen til Berlingske Tidende.

– Mange viste om kilden

Berlingske skriver at to tidligere sjefredaktører og minst 14 andre medarbeidere i Se og Hør kjente til bruken av kilden.

Til nå er sju medarbeidere i ukebladet permittert fordi deres navn har dukket opp i forbindelse med saken.

Den tidligere nyhetssjefen i danske Se og Hør, Lise Bondesen, bekreftet torsdag at det fantes en hemmelig kilde som leverte fortrolige opplysninger om kjente danskers kredittkortbruk.

Razzia hos IBM

Dansk politi gjennomførte onsdag razziaer hos IBM og Nets på jakt etter bevis for kriminelle forhold. Politiets etterforskere har de siste dagene arbeidet med å sikre spor fra datasystemene i begge de to firmaene.

IBM er et av verdens store dataselskaper, mens Nets er et selskap som arbeider med betalingssystemer, kort og informasjonstjenester.

Etterforskningen vil trolig kunne dokumentere at en 45 år gammel IT-spesialist fra 2008 til 2012 arbeidet for begge selskaper og hentet ut private opplysninger om danske kongelige og andre kjendiser.

Den såkalte «tys-tys-kilden» mistenkes for deretter å ha solgt opplysningene til Se og Hør. Ved hjelp av informasjonen kunne ukebladet dermed følge reisene til kjendiser og kongelige over hele verden.

Roman om skandalen

Den 45 år gamle IT-spesialisten dukket opp i mediene fordi han omtales i romanen, «Livet, det forbannede», som nylig kom ut i Danmark. Romanen er skrevet av Ken B. Rasmussen, som selv jobbet som journalist i Se og Hør.

Lise Bondesen blir nevnt i romanen under et navn som til forveksling ligner hennes eget. I romanen står det at Se og Hør gjennom en årrekke benyttet seg av en hemmelig kilde som på ulovlig vis leverte bankopplysninger om kjente dansker.

Bondesen bekreftet at kilden var den som gjorde det mulig for Se og Hør som eneste medium å være til stede i Canada da prins Joachim og prinsesse Marie var på bryllupsreise.

Hun sier også at det var tidligere sjefredaktør Henrik Qvortrup som holdt det første møtet med den hemmelige kilden.

Tvungen ferie

Qvortrup nekter for at bladet benyttet seg av systematisk overvåking av kjendiser, men bekrefter at han har møtt kilden.

Han har nå måttet forlate sin nåværende jobb som politisk redaktør i TV 2 på grunn av saken, og Bondesen ble onsdag sendt på ferie på ubestemt tid fra sin jobb i Ekstra Bladet.

Også den mistenkte IT-eksperten ble tirsdag permittert fra sin jobb i Nordea der han nå arbeider.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus