Meny

Flere titalls drepte sør i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 30 mennesker mistet livet i en påsatt brann i en bygning og minst fire ble drept i sammenstøt i havnebyen Odessa sør i Ukraina fredag. To soldater er og drept ved Slavjansk i øst. USA fordømmer volden.

Ukrainsk politi uttalte tidligere fredag kveld at minst 38 mennesker var drept i brannen i en fagforeningsbygning. Landets innenriksdepartement nedjusterte kort tid etter tallet til minst 31 drepte.

Departementet sa også at det var en «kriminell» kilde til brannen, men utdypet ikke hva de mente med det.

Ifølge enkelte lokale medier var det trolig prorussiske militante personer i bygningen da den begynte å brenne, og at bensinbomber ble kastet mellom bygningen og en gruppe med proukrainske militante.

Ifølge departementet døde de fleste etter å ha inhalert røyk, mens andre mistet livet da de forsøkte å hoppe ut av bygningens vinduer.

Kamper

De voldelige kampene mellom prorussiske aktivister og tilhengere av et enhetlig Ukraina oppsto i forkant av brannen i Odessa fredag.

Flere hundre prorussiske demonstranter angrep en gruppe på rundt 1.500 mennesker som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina i havnebyen.

Minst fire menn ble drept og flere såret i kampene, som er det første utbrudd av vold i det sørlige Ukraina etter flere uker med økende uro øst i landet.

Politiet opplyste tidligere fredag at de prorussiske demonstranter hadde kastet bensinbomber, brustein og eksplosiver under sammenstøtene.

Ifølge en reporter fra AFP angrep demonstrantene også med batonger og hadde på seg hjelmer, ifølge en reporter fra AFP.

USA fordømmer volden

Fredagens voldelige hendelser i Odessa er uakseptable, og både Ukraina og Russland må bidra til å gjenopprette lov og orden, sier USA i en krass fordømmelse.

«I dag må det internasjonale samfunnet stå sammen og støtte det ukrainske folk når de nå skal hanskes med denne tragedien. Volden og kaoset som har ført til så mange dødsfall og skader, er uakseptabel», heter det i en erklæring fra utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf.

Hun oppfordret begge parter til å samarbeide om å gjenopprette ro og lov og orden, og hun ber ukrainske myndigheter etterforske brannen og bringe de ansvarlige for retten.

Drepte i Slavjansk

Fredag kveld opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet at minst to ukrainske soldater skal være drept nye i kamper i utkanten av den østlige byen Slavjansk, i forbindelse med at prorussiske separatister angrep kontrollpunkt.

Tidligere fredag ble det kjent ytterligere sju personer var drept i kamper i Slavjansk samme dag.

De russiskvennlige separatistene oppga fredag ettermiddag at tre av deres egne og to sivile ble drept i kampene da ukrainske styrker rykket inn mot byen fredag. Det var en talskvinne for opprørerne som informerte om tallene.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste tidligere at to flygere ble drept da opprørerne skjøt ned to helikoptre.

Her patruljerer ukrainske styrker før forsøket på gjenerobring:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus