Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

Erkebiskop Desmond Tutu her under et arrangement i Cape Town. Den tidligere fredsprisvinneren er sterkt kritisk til at norske myndigheter ikke vil møte Dalai Lama.
Foto: Mike Hutchings (Reuters)
Erkebiskop Desmond Tutu her under et arrangement i Cape Town. Den tidligere fredsprisvinneren er sterkt kritisk til at norske myndigheter ikke vil møte Dalai Lama. Foto: Mike Hutchings (Reuters)

Erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu har mistet respekten for Norge etter at norske politikere ikke vil møte Dalai Lama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sier erkebiskop Desmond Tutu til NRK som en reaksjon på at norske politikere ikke vil møte Dalai Lama under hans besøk i landet neste uke.

Dalai Lama kommer til Norge onsdag 7. mai, og ingen representanter for norske myndigheter vil møte fredsprisvinneren fra 1989 under besøket.

– Å vende ryggen til Dalai Lama er også å vende ryggen til det dere har stått for, sier Tutu.

Utenriksminister Børge Brende (H) forklarte i forrige uke avgjørelsen med den helt ekstraordinære situasjonen mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt på snart fire år. Regjeringen ønsker å unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre etter at Nobels fredspris ble gitt til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010.

– Dere må velge mellom å holde fast på det dere alltid har stått for, eller velge feil, velge pengene. Det har dere gjort, og derfor har jeg ikke respekt for den regjering som har truffet beslutningen om å vende denne broder fra Tibet ryggen, sier Tutu.

Han sier videre at nordmenn på den ytterste dag vil ende på «et svært varmt sted».

– Det vil ikke Dalai Lama. Han vil sitte et annet sted og be for deres sjeler, sier Tutu til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus