Meny

Obama og Merkel sammen om Ukraina-politikk

GÅR SAMMEN MOT RUSSLAND: Barack Obama og Angela Merkel er enige om en strategi på hvordan konflikten mellom Ukraina og Russland bør behandles. Arkivfoto: Mandel Ngan (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Tyskland er enige om at Russlands Ukraina-politikk skal koste landet, sier president Barack Obama.

Obama uttalte seg på en felles pressekonferanse med Tysklands regjeringssjef Angela Merkel etter at de to hadde snakket sammen i Det hvite hus.

Russland må bruke sin innflytelse over væpnede grupper i Ukraina til å trekke seg fra den væpnede konfrontasjonen, sier Obama.

Han understreket også at Russland må arbeide for å få satt de bortførte observatørene fra OSSE løslatt.

Merkel sier at flere sanksjoner mot Russland vil bli uunngåelige hvis ikke Ukraina raskt blir stabilisert. Obama sier at flere sanksjoner mot Russland vil komme raskt om det ukrainske presidentvalget 25. mai undergraves.

Både Merkel og Obama sa at en ny, tredje pakke med sanksjoner vil være klar fra både USA og EU.

Obama sier han er sikker på at en ny pakke sanksjoner vil være klar, og at den vil ha enda større virkning på Russlands økonomi og vekst. Men han tilføyde at han håpet at USA ikke vil være nødt til å bruke den.

Begge politikerne understreket enigheten mellom USA og EU i saken. Obama sa han observerer utviklingen øst og sør i Ukraina med «dyp bekymring», men kommenterte samtidig den «bemerkelsesverdige enheten» mellom USA og EU i reaksjonene på utviklingen i Ukraina.

Frihandelsavtalen mellom EU og USA var også et tema på møtet. Begge lederne sa de er forpliktet til å fullføre en felles frihandelsavtale. Merkel understreket at det er viktig å fullføre avtalen raskt, blant annet fordi den vil hjelpe EU i energispørsmål.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus