Meny

Tusenvis fryktes omkommet i jordras i Afghanistan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 350 personer er døde, og mange flere fryktes omkommet etter at et jordras begravde en landsby i den nordlige provinsen Badakshan i Afghanistan fredag.

Guvernør i Badakshan-provinsen Shah Waliullah Adeeb sier til AFP at tallet på omkomne kan være så høyt som 2.500.

– Våre første funn basert på lokale personers rapporter viser at rundt 2.500 mennesker, inkludert kvinner og barn, kan være døde, sa guvernøren.

– Det er vanskelig å få bekreftet informasjon fra stedet, og vi forsøker å få fastslått fakta, sa han videre.

FN-delegasjonen i Afghanistan opplyste tidlig fredag kveld at antall døde hadde steget til 350. Før og etter opplysningen har det kommet svært varierende, men alle høye tall, på hvor mange som fryktes omkommet.

Redningsmannskaper søkte sent fredag etter overlevende som kan være fanget under gjørmen.

Innbyggere i landsbyen brukte spader for å grave seg gjennom steiner og jord. Også nasjonale myndigheter, FN og den USA-ledede ISAF-styrken deltok i å finne ut av skadeomfanget og å bistå med hjelp.

To skred

Det var to ras som traff landsbyen Aab Bareek en time etter at en åsside kollapset, noe som førte til at hundrevis av hus ble begravd, ifølge tjenestepersoner i provinsen.

Landsbybeboere var på fredagsbønn i to moskeer da de ble oversvømt av jordraset. Det andre raset traff mange av dem som hadde kommet til moskeene for å hjelpe til etter det første raset.

Jordraset ble utløst etter flere dager med kraftig regn, og det var mellom 350 og 400 hus som ble ødelagt, ifølge lokale tjenestemenn.

Rundt 1.000 familier er berørt, ifølge Sayed Abdullah Homayun Dehqan, en lokal leder i området.

– Det er en katastrofe, sier han.

– Rundt 300 familier er savnet, det kan bety rundt 2.000 personer, sier Dehqan videre. Han opplyste også at rundt 400 familier ble reddet fra skredet.

Hjelp

FN-delegasjonen opplyser at det vil bli skaffet hjelp til dem som overlevde, men som har mistet hjemmene sine.

Badakshan-provinsen er en avsidesliggende og fjellrik provins i det nordøstlige Afghanistan som grenser til Tadsjikistan, Kina og Pakistan.

Afghanistans president Hamid Karzai sendte kondolanser til de berørte. Han sa at det var iverksatt umiddelbare tiltak for å hjelpe overlevende. Redningsarbeidet fortsatte etter at natten begynte å falle på.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus