Meny

– Y-kromosomet kan forklare hvorfor menn lever kortere

MENN LEVER KORTERE: Det har lenge vært kjent at menn har større risiko for rammes av og dø av kreft, samt at de generelt lever kortere enn kvinner, men man har ikke kunnet forklare hvorfor. En ny svensk studie antyder at det mannlige Y-kromosomet kan spille inn. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn lever kortere enn kvinner og har større risiko for å få kreft og dø av det. Ny forskning antyder at forklaringen kan være Y-kromosomet, som bare menn har.

Kvinner har to like kromosomer, såkalte X-kromosomer, i sitt kjønnskromosompar, mens menn har to ulike: et X-kromosom og et Y-kromosom.

X-kromosomer, som kalles det kvinnelige kjønnskromosom, finnes i alle celler i kroppen og bærer på arveanlegget vårt, genene våre.

Tidligere har man trodd at det mannlige Y-kromosomet bestemmer kjønn og sørger for produksjon av sædceller hos menn, men at det ellers spiller en ubetydelig rolle.

En ny studie som er ledet av forskere ved Uppsala universitetet i Sverige, har funnet en sammenheng mellom tap av Y-kromosomer i aldrende menns celler og økt risiko for kreft og kortere liv for menn, melder Forskning.no.

– Menn med lite Y-kromosom har nesten fire ganger høyere risiko for å rammes av kreft enn andre menn. Det var et veldig uventet funn, sier forsker Lars Forberg, ved Institutt for immunologi, genetikk og patologi, Uppsala universitetet, til avisa Dagens Nyheter.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature Genetics.

Les også: – Blodpropp kan være første tegn på kreft

Taper Y-kromomsom med alderen

Kreft og flere andre sykdommer forklares delvis av endringer som skjer i arvestoffet i kroppens celler.

I den nye studien har de svenske forskerne, i samarbeid med kolleger i Storbritannia og USA, undersøkt genene i blodprøver fra mer enn 1600 svenske menn. Mennene var mellom 70 og 84 år da de avga den første blodprøven.

Resultatet viste at om lag en av fem menn manglet Y-kromosomet i hver tiende hvite blodcelle, skriver Dagens Medisin.

Dette var ikke uventet, ettersom det er kjent at eldre menn kan miste Y-kromosom, forklarer professor Jan Dumanski ved Uppsala universitetet.

Les også: Smerter kan redusere sexlyst mer hos kvinner enn hos menn

Levde fem år kortere

Men da forskerne fulgte mennene gjennom mange år, så de at men som manglet Y-kromosomene oftere ble rammet av kreft – og at de levde i snitt drøyt fem år kortere enn andre menn.

Forskerne understreker at selv om de har avdekket en kobling mellom tap av Y-kromosomet og risiko for kreft og tidlig død, så har de ingen sikker forklaring på hvorfor det er slik.

Forsberg sier til avisen at det kan bety at Y-kromosomet er viktig for menns immunforsvar, men at dette er noe som må undersøkes i videre studier.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus