Lite politikk fra regjering til Storting

Statsminister Erna Solberg og regjeringen får kritikk for å ha oversendt for få saker til Stortinget i vårsesjonen så langt. – Nå må regjeringen begynne å handle, sier Venstres Sveinung Rotevatn. Ikke siden årtusenskiftet har en regjering sendt så få saker til de folkevalgte, viser tall fra Stortinget.  Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg og regjeringen får kritikk for å ha oversendt for få saker til Stortinget i vårsesjonen så langt. – Nå må regjeringen begynne å handle, sier Venstres Sveinung Rotevatn. Ikke siden årtusenskiftet har en regjering sendt så få saker til de folkevalgte, viser tall fra Stortinget. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke siden årtusenskiftet har en regjering sendt så få saker til de folkevalgte, viser tall fra Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre og Fremskrittspartiet lovet endringsvilje og gjennomføringskraft da de inntok regjeringskontorene i fjor. Men en oversikt som NTB har innhentet fra Stortingets sekretariat, viser at den blåblå regjeringen foreløpig har gitt de folkevalgte lite å gjøre.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn fra støttepartiet Venstre er skuffet.

– Nå må regjeringen begynne å handle, sier Rotevatn til NTB.

Les også: Frp har sluttet å spørre i Stortinget

48 saker

Fra årsskiftet og fram til påske er i alt 48 lovforslag og stortingsmeldinger sendt fra departementene til de ulike stortingskomiteene som skal behandle sakene før de kommer opp i Stortinget.

Tallet er det laveste etter et valgår siden årtusenskiftet. I 2002 produserte Bondevik II-regjeringen 61 saker fra januar til påske. I 2006, etter at de rødgrønne tok over, var antallet 53 saker, og i 2010 ble det oversendt 51 saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra fire departementer er det ikke kommet en eneste sak, viser oversikten. Disse er Forsvarsdepartementet (FD), Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Olje- og energidepartementet (OED).

Få valgsaker

25 av de 48 sakene ble sendt ut fredag før påske. Det betyr at i årets tre første måneder fikk komiteene bare 23 saker til behandling. Mange av dem var utenrikssaker som det var full enighet om fra før, eller saker som var blitt liggende igjen etter de rødgrønne, ifølge Rotevatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De sakene som regjeringen gikk til valg på, finnes knapt, sier han.

Hans egen komité, arbeids- og sosialkomiteen, har i alt fått fem saker fra regjeringen.

– Det blir en rolig vår. Og tiden går, konstaterer Rotevatn.

I samme tidsrom i fjor sendte den rødgrønne regjeringen 80 saker til komiteene. Men 2013 var et valgår, og da prøver gjerne den sittende regjeringen å få gjennom så mange saker som mulig før den eventuelt må gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gapt over

Knut Storberget (Ap) tror regjeringen har gapt over for mye.

– En regjering som smykker seg med å ha gjennomføringskraft, burde greie å levere flere saker. I stedet har det vært mye sirkus og lite brød, sier Storberget, som sitter i næringskomiteen.

– Jeg hadde forventet at flere lovforslag skulle komme, blant annet loven om god handelsskikk. Den har ligget i skuffen i snart et år. I tillegg venter vi på saken om å opprette beredskapslagre for korn, en sak som allerede er utredet, sier Storberget.

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor mener derimot at oversikten sier lite om hva regjeringen gjør.

– Vi er i gang med mange store saker som kommunereform, politireform, helsereform og andre viktige saker, sier Aanes til NTB.

Han peker på at den mye omtalte kommuneproposisjonen er like rundt hjørnet og at forsvarsministeren nylig har levert en investeringsproposisjon til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite raljering

Professor og valgforsker Anders Todal Jenssen ved Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet (NTNU) synes ikke tallene er spesielt oppsiktsvekkende.

– Jeg er i grunnen mest overrasket over hvor lite opposisjonen har raljert over at det har kommet lite politikk fra regjeringen, sier Jenssen til NTB.

Han påpeker at i 2005 tok det et år før de rødgrønne ble varme i trøya.

– Den gangen ble regjeringen anklaget for å være tiltaksløs og udugelig, sier Jenssen.