Meny

Stadig trangere kår for pressefrihet i verden

68 land i verden har full pressefrihet, og aller friest er pressen i Nederland, Norge og Sverige, viser en rapport fra Freedom House. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressefriheten trues i stadig flere land og situasjonen er nå verre enn på ti år, viser en fersk rapport fra Freedom House.

Av de 197 landene som er rangert, er det full pressefrihet i bare 63 land, konkluderer den amerikanske organisasjonen.

I 68 land hersker det delvis pressefrihet, mens det i 66 land ikke fins noen pressefrihet, viser rapporten "Freedom of the Press 2014".

Hindrer journalistikk

Utviklingen i land som Egypt, Tyrkia og Ukraina, samt amerikanske myndigheters forsøk på å hindre uavhengig journalistikk om nasjonale sikkerhetsspørsmål, gjør at pressefriheten nå har trangere kår enn på ti år, konkluderer Freedom House.

Bare 14 prosent av jordas befolkning har nå tilgang til en fri presse, mens 44 prosent lever i land der det ikke er pressefrihet og 42 prosent lever i land der det bare er delvis pressefrihet, viser rapporten.

Andelen mennesker som lever i land med en fri presse er nå på det laveste siden 1996, går det fram av rapporten.

En sterkt medvirkende årsak til dette er Kina, der det ikke er pressefrihet, og India der det bare er delvis pressefrihet. Disse to landene er til sammen hjem for over en tredel av verdens befolkning.

Direkte mål

– Den generelle trenden er definitivt negativ, sa Karin Karlekar da hun la fram rapporten torsdag.

Karlekar har ledet arbeidet med rapporten og mener at pressefriheten nå er under angrep i mange områder av verden.

– Vi ser hvordan det legges stadig større vekt på å angripe budbringerne, sa Karlekar, som blant annet viste til hvordan utenlandske journalister i fjor ble direkte mål i flere konfliktområder.

– Verden over så vi hvordan myndigheter og private aktører angrep reportere, blokkerte deres fysiske tilgang til hendelser av nyhetsinteresse, sensurerte innhold og beordret journalister sparket på politisk grunnlag, sa Karlekar.

Sensur

Freedom House er også dypt bekymret over at flere lands myndigheter ved hjelp av teknologi sensurerer internett og overvåker journalister.

– Tilbakegangen det siste året skyldes myndigheters – særlig i autoritære stater eller i politisk sterkt polariserte omgivelser – ønske om å kontrollere nyhetsdekningen, enten gjennom fysisk trakassering av journalister som dekker protestbevegelser eller andre sensitive saker, gjennom å innføre restriksjoner for utenlandske journalister, eller gjennom å innføre streng kontroll av nyhetsmedier og sosiale tjenester på internett, heter det i rapporten.

USA er å finne i kategorien av land med en helt fri presse, men pressen er mindre fri enn tidligere. Dette skyldes ifølge Freedom House amerikanske myndigheters «begrensede vilje til å gi tilgang og informasjon» til mediene.

Norge på topp

Nederland, Norge og Sverige topper lista og har størst pressefrihet av alle, mens det står verst til i Cuba, Ekvatorial-Guinea, Iran, Hviterussland, Eritrea, Turkmenistan, Usbekistan og Nord-Korea.

Libya, Sør-Sudan, Tyrkia, Ukraina og Zambia er også å finne på lista over land uten pressefrihet, mens det går nedover i land som Egypt, Hellas, Jordan, Kenya, Montenegro, Mosambik, Tanzania og Uganda.

Freedom House registrerte i fjor gjentatte angrep mot journalister i land som Ukraina, Tyrkia og Egypt, og i noe mindre grad i Brasil, Venezuela, Sri Lanka, Thailand, Jordan og Uganda.

Elleve land klatrer på lista og har nå større pressefrihet enn for ett år siden, blant dem åtte land i Afrika sør for Sahara.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus