Ukrainsk militæroperasjon øker spenningsnivået

To helikoptre er skutt ned under en ukrainsk militæraksjon mot separatister i byen Slavjansk øst i landet. President Vladimir Putins talsmann sier aksjonen innebærer nådestøtet for avspenningsavtalen som er inngått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas innenriksminister, Arsen Avakov, har bekreftet at en militæroperasjon er i gang mot separatistene i byen. Aksjonen ble satt i gang natt til fredag.

– Målet med operasjonen og kravene til terroristene er enkle. Frigjør gislene, legg ned våpnene, forlat offentlige bygninger og få den lokale infrastrukturen tilbake til normalen, skrev Avakov på sin Facebook-side fredag formiddag.

Innenriksministeren anklaget også separatistene for å bruke profesjonelle leiesoldater.

– Nådestøt

Ukrainas militæroffensiv øst i landet har gitt Genève-avtalen nådestøtet, sier Dmitrij Peskov, pressetalsmannen til Russlands president Vladimir Putin. Avtalen skulle sørge for nedtrapping av Ukraina-krisen.

– Mens Russland forsøker å avspenne og løse konflikten, har regimet i Kiev satt inn luftvåpenet mot fredelige samfunn, startet gjengjeldelsesangrep og i bunn og grunn tatt knekken på det siste håpet om å holde Genève-avtalen i live, sier Peskov.

Avtalen fra Genève ble inngått mellom Ukraina, Russland, USA og EU. Målet med avtalen var å sikre en nedtrapping av situasjonen øst i Ukraina.

Ukrainske sikkerhetsstyrker startet natt til fredag en militæroffensiv mot separatistene øst i landet, og det meldes om drepte på begge sider.

Ifølge Peskov vil makthaverne i Kiev bli holdt ansvarlig for militæraksjonen.

– Først og fremst vil de bli holdt ansvarlig av sitt eget folk, presiserer pressetalsmannen.

Putin har sendt en representant til det sørøstlige Ukraina for å holde samtaler om OSSE-observatørene som er tatt til fange av de prorussiske separatistene, tilføyer han.


Les også: Stadig trangere kår for pressefriheten i verden

Gisler

Det var i byen Slavjansk at sju observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble tatt som gisler for en uke siden, blant dem én danske.

Dansken har det etter forholdene bra og er i sikkerhet, opplyser representanter for det danske forsvaret til Ritzau.

– Ifølge våre opplysninger, har den danske observatøren og de øvrige observatørene det etter omstendighetene bra. De er i sikkerhet i forhold til det som skjer i Slavjansk i øyeblikket, men blir fortsatt holdt tilbake, sier Henrik Mortensen, presseoffiser for den danske forsvarsledelsen.

Les også: Merkel ba Putin om gisselhjelp

Pilot tatt til fange

Det ukrainske forsvarsdepartementet har bekreftet at det er to helikoptre av typen Mi-24 som er skutt ned, og at to soldater er drept. En pilot er blant de drepte, men det er foreløpig ukjent om den andre drepte også var om bord i et av helikoptrene som er skutt ned.

– Terrorister har brukt tungt artilleri, inkludert granatkastere og luftvernraketter mot ukrainske spesialstyrker. En pilot er drept, og det er skadde, skrev Avakov på sin Facebook-side fredag morgen.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har opplyst at en pilot er tatt til fange av separatistene.

– En flyger er drept og en annen tatt til fange, forteller militslederen Vjatsjeslav Ponomarjov til Interfax og legger til at de to siste besetningsmedlemmene slapp unna.

Også prorussiske separatister er drept i forbindelse med den ukrainske militæroffensiven øst i landet, ifølge separatistene selv.

En talsmann for separatistene i byen Slavjansk sier til nyhetsbyrået DPA at det er snakk om «flere døde» på deres side, uten å oppgi et bestemt antall.


Les også: IMF mener sanksjonene skader Russland

Vil «utslette byen»

Russiske TV-kanaler melder at Slavjansk blir «stormet», men BBCs journalist i byen har snakket med separatister ved flere veisperringer som opplyser at det ikke har vært noen kamper i deres områder.

De prorussiske separatistene i Slavjansk har i flere dager advart mot at ukrainske myndigheter forberedte en operasjon for å ta tilbake kontrollen over byen.

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet hevdet søndag at satellittbilder viste at om lag 15.000 ukrainske soldater var mobilisert rundt Slavjansk for å «utslette byen og dens beboere», ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

Prorussiske separatister har okkupert en rekke offentlige bygninger i Slavjansk og et titall andre byer i det russisktalende østlige Ukraina i protest mot de nye myndighetene i Kiev.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus