Meny

Sanner vil ha tvungne sammenslåinger i 2017

Sanner ønsker mindre kommuner. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) ser for seg at flere av landets kommuner blir tvunget til sammenslåinger i 2017.

Regjeringen ønsker i utgangspunktet at kommuner skal slå seg sammen frivillig, men i utkastet til et såkalt R-notat, et fortrolig notat som sendes ut i forkant av regjeringens ukentlige regjeringskonferanse, skriver Sanner at det legges til grunn at enkeltkommuner ikke skal kunne stoppe endringer som er ønskelige ut fra regionale hensyn, skriver Nationen.

I utkastet kommer det fram at Sanner krever interkommunalt samarbeid i grisgrendte strøk. Han legger også en plan for å håndtere lokal motstand. Han skriver at han ser det som sannsynlig at enkelte lokale vedtak verken vil stemme overens med regionale eller nasjonale behov.

Les ABC Nyheters artikkelserie: Kommunesammenslåing - hva skjer med lokaldemokratiet?

Kommunepropen

«Siden dette også er en nasjonal reform, må vi vurdere hvordan vi skal håndtere det», skriver Sanner.

Sanner slår i notatet fast at det kan foreligge forslag til sammenslåing av kommuner som kan avvike fra lokale vedtak når regjeringen legger fram en samlet kommunereform våren 2017. Ifølge Nationen er Solberg-regjeringen dermed innstilt på å bruke tvang for å gjennomføre sin varslede kommunereform.

Selv ønsker ikke Sanner å kommentere saken før om to uker.

– Jeg kommenterer aldri spørsmål knyttet til regjeringens interne behandling av saker. Jeg viser til kommunepropen 14. mai der vi legger fram en helhetlig beskrivelse av reformen, både mål, prosess og virkemidler, sier Sanner i en e-post til avisen.

Innbyggertall

Regjeringens ekspertutvalg har i sin rapport om kommunesammenslåing foreslått at norske kommuner bør ha minst 15-20.000 innbyggere.

Sanner skriver imidlertid i notatet at han ikke vil stille absolutte krav til innbyggertall, men at ekspertutvalgets kriterier for sammenslåing vil danne utgangspunkt for prosessene knyttet til reformen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus