Meny

Eksperter tror ikke Adams må gå etter drapssak

Sinn Féins leder Gerry Adams er pågrepet av nordirsk politi i forbindelse med drapet på en tibarnsmor for over 40 år siden. Foto: Cathal McNaughton (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerry Adams (65) får trolig fortsette som partileder i det irske partiet Sinn Féin, til tross for at han onsdag ble pågrepet i en 40 år gammel drapssak, mener eksperter.

– Han har meldt seg selv, har latt seg arrestere og sagt at han vil renvaske seg. Så jeg tror ikke denne saken får noe å si for hans framtid som partileder, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB.

Statsviter, professor Rick Wilford ved Queens-universitetet i Belfast har fulgt nordirsk politikk på nært hold i årevis. Han deler Mustads vurderinger, og sier til NTB at heller ikke han tror at Adams må gå som partileder.

Gerry Adams ble pågrepet onsdag og avhøres om drapet på tibarnsmoren Jean McConville (37), som ble bortført og drept av IRA i 1972. Liket ble ikke funnet før i 2003. IRA mente McConville var informant for britene.

Bakgrunn: Gerry Adams pågrepet i drapssak

Tilbakeviser

Adams sier at han er uskyldig og ikke har vært innblandet i saken. Drapssaken har klebet ved ham i årevis. I forrige måned sa han at han var tilgjengelig for et møte med det nordirske politiet PSNI for å svare på spørsmål om saken.

Ingen er funnet skyldig i bortføringen og drapet, men i forrige måned ble den tidligere IRA-lederen Ivor Bell (77) siktet for medvirkning. Saken mot Bell stammer fra et intervju han og flere andre ga til forskere ved et universitet i Boston på betingelse av at utskriftene ikke ble offentliggjort før de var døde. Men en domstol i USA besluttet i fjor at opptakene skulle utleveres til nordirsk politi.

Uoversiktlig

– Drapet skjedde i 1972 i det som var det verste året under konflikten i Nord-Irland. Det var det året IRA delte seg i to, og da det er vanskeligst å få oversikt over hva som skjedde. Det var et år da partene på begge sider også drepte sine egne, sier Mustad.

Han tror ikke Adams kommer til å bli tiltalt i saken.

– Det skyldes at han har den posisjonen han har, og at drapet skjedde i en så uoversiktlig tid. Det er derfor et spørsmål hva som kan føres til torgs av bevis. Derfor skal det også mye til for at en slik sak kan føre til en domfellelse, sier Mustad.

Han sier at McConvilles sønn har sagt at han vil føre en sivil sak mot Adams dersom det ikke blir reist noen tiltale mot ham. Sønnen sier at han vet hvem som er ansvarlig, men tør ikke si mer fordi han er redd for represalier. Sammen med sine ni søstre og brødre så han som 11-åring moren Jean McConville, bli dratt ut av familieboligen i Belfast rett før jul i 1972.

Valg

Gerry Adams har spilt en viktig rolle i fredsprosessen i Nord-Irland, og har vært leder for Sinn Féin siden 1983. Han har trukket seg ut av nordirsk politikk og sitter i parlamentet i Irland der han nå driver valgkamp foran EU-valget i slutten av mai. Sinn Féin stiller kandidater både i Nord-Irland og Irland. Samtidig er det lokalvalg.

Jan Erik Mustad tror ikke drapssaken kommer til å få noen innvirkning på støtten til Sinn Féin. Det tror heller ikke professor Rick Wilford.

– Jeg tror ikke Sinn Feins oppslutning vil bli mindre etter dette. Ikke minst fordi partiet framstiller pågripelsen av Adams som en politisk handling fra det nordirske politiet, noe jeg mener overhodet ikke stemmer, sier Wilford til NTB.

Uenige om politiet

Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson, som representerer det unionistiske partiet DUP, roste etter arrestasjonen av Adams det nordirske politiet for å deres handlemåte.

– Dette styrker den politiske prosessen i Nord-Irland. Folk skal vite at ingen står over loven og at alle skal behandles likt, sa Robinson torsdag.

Nord-Irlands viseførsteminister Martin McGuinness mener at mørke krefter innen det nordirske politiet som er mot fredsprosessen står bak arrestasjonen av partifellen Adams.

– Jeg ser på arrestasjonen som et bevisst forsøk på å påvirke resultatet av valget om tre uker, sa McGuinness.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus