Globalt, nasjonalt og lokalt på 1. mai:Rekordmange gikk i 1. mai-tog

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var plass til både de store linjene og de konkrete og nære sakene – samt noen spark til den blå regjeringen – på LO og Aps 1. mai-arrangementer. Toget i Oslo var det største siden 1990.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge LOs egen telling deltok 8.900 personer i 1. mai-toget i hovedstaden, som vartet opp med solskinn, men kjølig vårvær.

– Det er den største oppslutningen siden 1990, sier leder Roy Pedersen i LO i Oslo. I fjor gikk 7.700 i tog.

«Frihet i fellesskap» var hovedparolen under markeringen i Oslo. LO-leder Gerd Kristiansen påpekte i sin tale på Youngstorget at arbeiderbevegelsens historie handler om kampen for frihet.

– Vi godtar ikke at de som sa nei til demokrati på arbeidsplassene, kidnapper frihetsbegrepet. Vi godtar ikke at de som vil øke forskjellene mellom folk skal få gjøre det i frihetens navn. Vi godtar ikke at «frihet» skal være synonymt med Segway og lakrispiper og proffboksing, sa Kristiansen.

I talen beskyldte LO-lederen også regjeringen for å sette likestillingspolitikken i revers ved å kutte i pappaperm og øke kontantstøtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp-Sandberg får kald skulder fra Ap

Støre i Salangen

Jonas Gahr Støre, mannen alle venter vil overta som Arbeiderparti-leder etter Jens Stoltenberg, hadde tatt turen nordover og talte på Sjøvegan videregående skole i Salangen i Troms. Over 200 personer møtte fram. Inne var det kaffe og rundstykker, ute dalte snøfnuggene.

Støre slo i sin tale fast at Fremskrittspartiets Per Sandberg kan glemme å gå til Arbeiderpartiet for å få hjelp til å gjennomføre den innvandringspolitikken han vil ha.

– Det er feil adresse. Posten returneres. Vi har andre verdier. Andre planer for Norge, sa Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tok også til orde for en norsk milliard i humanitær hjelp til Syria i revidert nasjonalbudsjett.

Derimot ville han ikke avklare sitt lederkandidatur i Arbeiderpartiet.

– Takk som spør, svarer Støre på spørsmål om han er aktuell som ny Ap-leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Salangen møtte han også etterlatte etter Utøya-tragedien 22. juli 2011.

Les også: Støre møtte Utøya-etterlatte i Troms 1. mai

Stoltenberg på Svalbard

Jens Stoltenberg tilbrakte den aller siste 1. mai som leder av Arbeiderpartiet enda lenger nord, nemlig på Svalbard. Viktigheten av små forskjeller var et hovedbudskap i talen hans.

– 1. mai er en høytidsdag for meg og en dag til ettertanke. Jeg tror det er viktig å stanse opp én dag i året og reflektere over framtiden, men også se tilbake på det vi har oppnådd, sier den tidligere statsministeren til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken holdt 1. mai-appell i Stjørdal og ba om Ap og LOs støtte i klimakampen, til redusert oljeutvinning, elektrifisering av Utsira-høyden i Nordsjøen samt uttrekk av norske investeringer i fossil energi.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kom derimot med en sykehusprotest da han gjestet Rjukan. Sykehuset på Rjukan er blant dem som risikerer å miste viktige funksjoner som del av omorganiseringer initiert av de statlige helseforetakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå kan ikke regjeringen bare sitte passivt å se på at lokale helsetilbud forsvinner. Det er på tide at vi tar tilbake styringen av sykehusene, sier Slagsvold Vedum.

Les også: LO vil gjenerobre frihetsbegrepet

Mistet flyet

SVs tidligere barneminister skulle være hovedtaler på partiets arrangement i Bergen og på Askøy 1. mai, men hun mistet flyet og fortalte flau på Facebook at hun måtte bli hjemme.

– Har aldri mista et fly før, og føler meg som en dust. Enten snakker vi her om etterdønning etter statsrådstida hvor evnen til å transportere seg selv etter hvert settes på harde prøver, eller så skyldes det rett og slett stress, skriver Thorkildsen.