WHO: – Lettbehandlede infeksjoner kan bli dødelige

VERDENSTRUSSEL: Antibiotikaresistens er blitt en reell trussel i alle verdens regioner, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VERDENSTRUSSEL: Antibiotikaresistens er blitt en reell trussel i alle verdens regioner, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Antibiotika har i flere tiår gjort en rekke potensielt farlige infeksjoner enkle å behandle. Nå truer resistente bakterier verdens folkehelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemet med antibiotikaresistens er ikke lenger en fremtidsdystopi, men en reell trussel i alle verdens regioner. Potensielt kan det berøre hvem som helst, hvor som helst, når som helst, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast i en ny rapport.

– Uten umiddelbar, koordinert innsats av mange parter, går vi mot en post-antibiotika-verden. Vanlige infeksjoner og mindre skader som i flere tiår har vært enkle å behandle, kan igjen ta liv, sier doktor Keiji Fukuda, som er WHOs assisterende generalsekretær for helsesikkerhet.

Norge nevnes som ett av de landene med bekreftede tilfeller av resistens mot sisteskansen i behandlingen av gonoré. Over én million mennesker smittes av kjønnssykdommen daglig på verdensbasis.

Mer om antibiotikaresistens: - En trussel mot moderne medisin

Fukuda minner om at antibiotika har vært en av grunnpilarene bak lengre, sunnere liv og moderne medisin.

– Med mindre vi styrker innsatsen mot infeksjoner og endrer måten vi fremstiller, foreskriver og bruker antibiotika, vil vi miste flere og flere av disse folkehelsefordelene, sier Fukuda og legger til at konsekvensene kan være ødeleggende.

Rapporten konkluderer blant annet med at det i alle regioner i verden er påvist resistens i bakterien Klebsiella pneumonia, som er kilde til mange alvorlige sykehusinfeksjoner. I tillegg fører multiresistente stafylokokker (MRSA) til økt dødsrisiko og til at folk er syke lenger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus